Online učenje = učenje budućnosti

11/12/2014 15:58

Online učenje = učenje budućnosti

Bez obzira na to koliko ima ljudi koji podržavaju online način školovanja koji nam je omogućila savremena tehnologija, ovakav vid obrazovanja prisutan je u celom svetu, u manjoj ili većoj meri. Neformalno obrazovanje koje se odvija online bilo je prihvaćeno odmah, ali kada je u pitanju formalno školovanje još uvek ima onih koji sumnjaju da je moguće da se ono odvija online, mada se već neko vreme online učenje pojavljuje na prestižnim svetskih univerzitetima.

BEZ STROGOG RASPOREDA          

Samim tim što online učenje ne podrazumeva striktan raspored, ovakvo učenje pruža potpunu slobodu u planiranju vremena za učenje. To posebno može biti korisno onima koji rade ili iz nekih drugih imaju manje slobodnog vremena. Online učenje kao učenje na daljinu daje mogućnost svakom pojedincu da radi na sebe onda kada mu to najviše odgovara – noću, vikendom – bez ikakvih organičenja, a često doprinosti većoj efikasnosti pri usvajanju znanja od onog koji se stiče prema ustaljenim rasporedima (unutar obrazovnih institucija).

POTPUNA MOBILNOST

Koliko online učenje nije vezano za određeno vreme, toliko nije vezano ni za prostor u kojem se odvija. To je još jedna od prednosti jer, osim što je proizvoljno biranje prostora u kojem ćemo učiti, na ovaj način možemo uštediti vreme. Online učenje je dostupno bilo kad i bilo gde. Jedino što je potrebno jeste prenosivi uređaj i konekcija sa internetom.

Iako nije određeno ni vremenom ni prostorom, interakcije sa predavačima ne manjka. Učenje na DL (distance learning) platformama pruža priliku da se sa predavačima i drugim studentima komunicira putem video-chatova, foruma i poruka.

studiranje online

UČENJE INDIVIDUALNIM TEMPOM

To što je tempo učenja i napredovanja proizvoljan i što sami možemo da kreiramo raspored onako kako nam odgovara, još je jedna od prednosti online učenja. Često su termini predavanja i rokovi za ispite i testove mnogo fleksibilniji od onih u tradiocionalnom sistemu školovanja. To daje priliku da, bez stresa – što je vrlo važno, ispunimo sve obaveze, a oni koji su malo ambiciozniji mogu da to iskoriste u potpunosti pa da sve zadatke završe pre roka. Takođe, oni koji ne stižu redovno da uče uvek mogu da nadoknade znanje i odložene obaveze ispune kada za to imaju vremena.

DOSTUPNI STRUČNJACI IZ CELOG SVETA

Samim tim što online učenje ne podrazumeva nikakve prostorne i vremenske okvire, tako i predavači koji drže predavanja mogu biti iz bilo kog kraja sveta. Ova prednost u odnosu na tradicionalne škole je neprocenljiva jer daje mogućnost da slušamo predavanje najvećih eksperata i stručnjaka iz oblasti koja nas interesuje. Online učenje, zbog toga što nije ograničeno prostorom i vremenom, daje priliku da nam predavači uvek budu “na dohvat ruke”.

UŠTEDA NOVCA

U današnje vreme, način finansiranja i količina novca koja je potrebna, kako bi smo stekli neko obrazovanje, jako je bitna. Nažalost, za neke je to ključni faktor pri odluci da li će i šta studirati. Uzimajući u obzir celokupne troškove u tradicionalnom školovanju, često bi online obrazovnje moglo mnogo manje da košta. Razlozi za to su jednostavni. Ono što je potrebno da bi se učilo online jeste internet konekcija, a sve ostalo što je potrebno za ovakvo školovanje nalazi se na internetu.

Nema potrebe za knjigama, dodatnom literarurom i pravljenjem skripti. Sve je na jednom mestu i to uvek na onom mestu gde mi poželimo što za sobom povlači još ušteda. Zaboravlja se da u cenu studiranja ne ubrajamo i troškove za život, pogotovo ako studiramo u nekom drugom gradu. Sa online školovanjem toga nema.

ONLINE UČENJE U SRBIJI

629-01110761

Trend širenja interesovanja za online učenje zahvatio je i Srbiju, ali to je još uvek retka pojava. Iako već postoje škole u kojima se većinom uči online, još uvek takav način obrazovanja nije dovoljno rasprostranjen u našoj državi.

– Više od 82 odsto naših polaznika uči onlajn. Ova mogućnost doprinela je da naši polaznici danas dolaze sa pet kontinenata, iz više od 150 zemalja sveta – rekao je Nikola Subotić, izvršni direktor LINK group-a, koja je početnik u online školovanju na ovim prostorima.

U prednosti online učenja ne može se sumnjati, mada to možda nije za svakoga bolja opcija. Ipak je online učenje oličenje naprednog 21. veka, a kojom će brzinom osvojiti svet u potpunosti ostaje da se vidi.

11/12/2014 15:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments