Od fakulteta do posla – 10 istina koje treba da znate

01/10/2014 11:55

Od fakulteta do posla – 10 istina koje treba da znate

Za sve nas koji smo se zvanično oprostili od studentskog života, prelazak na radni život može biti burna promena. Ako se prisetite početka studiranja, svatićete da ste tad naučili mnoge lekcije koje su vam pomogle da prebrodite naredne četiri godine.

Bilo da se radilo o pisanju seminarskog, spremanju ispita ili nešto slično, te male lekcije su vam pomogle da stignete od tačke A do tačke B, odnosno od uplašenog brucoša do iskusnog studenta.

Prvi dani na poslu mogu da se porede sa prvim danima studiranja. Iako više nema onih trenutaka koji su vam studiranje činili zabavnim, možda će vam ovo novo iskustvo biti još zanimljivije.

Pred vama je deset istina o započinjanju novog života sa punim radnim vremenom. Bilo da vam se sviđa ili ne, ovo je stvarnost koja će vas definisati.

1. Za većinu ljudi će prvi posao koji nađu biti težak ili loš. Ovo ne treba da vas brine. Početak je uvek težak, ali zato tu shvatate kako stvari funkcionišu. Kasnije vam može biti samo lakše.

2. Kada su izlasci u pitanju, više nećete moći da preterujete sa alkoholom. Ujutru se ide na posao i nema vremena za mamurluke.

3. Počećete da obožavate spavanje, ako do sad već niste.

4. Prva plata će vas sigurno obradovati, ali na žalost, pare koje zaradite neće dugo trajati. Shvatićete koliko je život zapravo skup, neka vas ovo motiviše.

5. Biće puno grešaka, ali ne dozvolite da vas demorališu. One su samo deo novog iskustva.

6. Termin ”idemo na piće” više ne znači ”idemo da se napijemo”. Naročito ne sredom.

7. Svako će moći da vas nauči nečemu, čak i ako se radi o nekom upozorenju ili savetu. Upoznaćete ljude koji će vam biti mentori i ljude koji će vam ispuniti život i preispitati vaše osobine. Obratite pažnju na sve.

8. Poštujte one koji su vam pomogli da napredujete. Bilo da su to vaši roditelji, stariji brat ili sestra, shvatićete koliko su se trudili zbog vas.

9. Možda če vam delovati da više nemate društveni život, ali to ne mora biti tako. Odredite prioritete i sve će biti u redu.

10. Svakodnevni rad će vam uliti osećaj da ste postigli nešto, to će vam biti samo jedna od nagrada za sav taj trud.

01/10/2014 11:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments