Novi uslovi studiranja za studente UB

30/10/2014 10:24

Novi uslovi studiranja za studente UB

Na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu juče je doneta odluka da studenti sa ovog univerziteta, bez obzira na način finansiranja, budu oslobođeni mnogih taksi koje su do sada plaćali, osim upisa i troškova izdavanja diplome.

Odluka je dobila podršku i u Vladi Srbije, čiji predstavnici su članovi Saveta UB – ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar pravde Nikola Selaković. Njih je zanimalo i da li će ovo uticati na povećanje školarina, ali nisu dobili jasan odgovor.

Savet je usvojio preporuku Ministarstva prosvete i doneo odluku da fakulteti ne naplaćuju takse za izradu i odbranu završnog rada na svim nivoima studija, kao ni naknadu za upis i overu semestra, i da se ne naplaćuju prva dva izlaska na ispit.

U odluci stoji da su u iznosu školarine obračunati svi oblici nastave i predispitne obaveze predviđene studijskim programom i neće se dodatno naplaćivati, a odluka će stupiti na snagu osmog dana od datuma objave u univerzitetskom glasniku.

Na pitanje ministarke Zorane Mihajlović o tome da li će ova odluka uticati na povećanje iznosa školarine, prorektor za finansije Miodrag Popović rekao je da o tome ne bi govorio u tom trenutku, te da ne može da komentariše o verovatnoći povećanja školarine.

Na sednici je jedno od pitanja bilo i dugovi koje fakulteti imaju jer ne mogu na vreme da plate grejanje, jer država ne ispunjava redovno obaveze za materijalne troškove. Na fakultetima, kako kažu, plaćaju grejanje po tarifi za poslovni prostor, a od celog duga za grejanje 40% su kamate.

Predsednik Saveta Živoslav Tešić rekao je da ukoliko se nešto ne uradi po tom pitanju, UB će ispasti sa Bolonjske liste za par godina. Ministarka Mihajlović izjavila je da će plaćanje grejanja po utrošku biti uvedeno najkasnije do polovine sledeće godine.

Studenti će moći da se žale Savetu fakulteta ili Savetu UB ukoliko fakulteti ne budu poštovali odluku koja je doneta.

Izvor: Blic

30/10/2014 10:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments