Jedinstvena laboratorija za obnovljivu energiju

19/12/2014 15:28

Jedinstvena laboratorija za obnovljivu energiju

Studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i studenti Departmana za tehničku informatiku Univerziteta u Segedinu zajedno formiraju REVLAB – virtuelnu laboratoriju za obnovljive izvore energije. Ovaj projekat vredi 304.000 evra i realizovan je u okviru IPA prekograničnog projekta.

Cilj ove saradnje jeste da se razviju infrastrukturni kapaciteti za istraživanje i prenos znanja u oblasti obnovljive energije.

Ova jedinstvena laboratorija zasnovana je na najsavremenijem hardveru i softveru, a po prvi put će omogućiti pristup laboratoriji sa udaljenih lokacija, kao i efikasniju saradnju. U ovoj laboratoriji biće bezbedno izvoditi eksperimente i biće lakši razvoj tehničkih rešenja koja odgovaraju potrebama u regionu.

Ista softverska i mrežna infrastruktura, koja omogućava pristup ovim razvojnim resursima, biće primenjena i u rednovnoj nastavi na Fakultetu tehničkih nauka.

Plan je da se razvije i aplikacija za unapređenje energetske efikasnosti u ovoj oblasti – obnavljanje izvora energije, kao što je energija Sunca ili vetra.

19/12/2014 15:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments