Genijalna ideja: Folklorni ansambl na odbrani master rada

20/11/2014 14:41

Genijalna ideja: Folklorni ansambl na odbrani master rada

Jovana Jovančević, igračica AKUD-a “Sonja Marinković” iz Novog Sada, odbranila je svoj master rad na Univerzitetu u Parizu na nesvakidašnji način – dovela je drugare iz AKUD-a pred komisiju da joj budu živi predmet u odbrani rada.

Tema njenog rada je “Srpska ritualna povorka Koleda”, a radi se o specifičnom obredu iz sela i koreografskoj kreaciji. Master rad nalazi se u sklopu interdisciplinarnih studija tako da prati taj koncept istraživačkog rada kroz nekoliko srodnih disciplina. Rad se bavi etnološkim, antropološkim, socio-istorijskim i etnokoreološki aspekat ritualne povorke Koledara. Osim toga, govori i o teatrološkim elementima tih rituala i o estetici narodnog plesa u obredu – kaže Jovana. Ona se u svom istraživanju fokusirala na oblast Leskovačke Morave u okolini Leskovca.

Ona je sa kolegama iz AKUD-a dva meseca radila na postavci ovog prikaza, koji predstavlja praktični deo njenog master rada.

Nastup folkloraša na odbrani rada. Foto: 24 sata/ R. Getel

Nastup folkloraša na odbrani rada. Foto: 24 sata/ R. Getel

Jovanina mentorka, prof. Katia Legeret iz Pariz, kojoj je specijalnost indijski ples, već je u prvom semestru odobrila Jovaninu temu. Jovana kaže da se mentorki svidela ideja da uživo po prvi put vidi to izvođenje i zato joj je pružila veliku podršku.

Komisiju su činili i profesori iz Španije, kao i iz Brisela i Nice, koji su takođe prvi put prisustvovali izvođenju naših narodnih igara. Kritike na izvođenje grupe su bile pozitivne, kaže Jovana.

Ona kaže da joj je ideja pala na pamet čim je odabrala temu za svoj master rad, a cilj joj je bio da prikaže srpsku tradiciju živom, onakvom kakva i jeste u kulturno-umetničkim društvima.

U Francuskoj je na studijama bila dve godine, a radi se o masteru iz scenskih umetnosti na pariskom Univerzitetu u sklopu programa Erasmus Mundus.

Master rad biće predstavljen i u Novom Sadu u decembru.

Izvor: 24 sata

20/11/2014 14:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments