Dodatni kriterijumi za prijavu na Poziv za talentovane mlade istraživače

07/03/2018 13:27

Dodatni kriterijumi za prijavu na Poziv za talentovane mlade istraživače

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u četvrtak 1. marta objavilo Poziv za talentovane mlade istraživače – studente doktorskih akademskih studija za učešće na naučnoistraživačkim projektima koje realizuju akreditovane naučnoistraživačke organizacije u tekućem ciklusu istraživanja (do 1000 istraživača).

Pravo prijavljivanja na ovaj poziv imaju studenti doktorskih akademskih studija.

Pri tome su postavljena i dva dodatna kriterijuma:  da kandidat ima najviše 30 godina, odnosno da je rođen 1988. godine ili kasnije, kao i da ima ukupnu prosečnu ocenu najmanje 9,00 (devet) na prethodnim nivoima studija (osnovne i master studije).

Ovakvim načinom definisanja uslova se želela postići izvrsnost, odnosno to da se u ovom trenutku u sistem finansiranja uključe najbolji mladi istraživači.

Izmene prijave na poziv za talentovane istraživače

Sagledavanjem broja zainteresovanih istraživača za uključivanje na projekte koji je prikupljen od NIO,  iz Ministartsva javljaju da je evidentno da postoji određen broj istraživača koji ne ispunjavaju gore navedene kriterijume.

Stoga će Ministarstvo nakon detaljne analize rezultata ovog poziva, u skladu sa budžetskim mogućnostima, odlučiti o pozivima koji bi imali za cilj uključivanje i drugih grupa istraživača, a koje nisu obuhvaćene ovim pozivom (npr. studenti doktorskih studija rođeni pre 1988. godine, ili istraživači koji su u već završili doktorske studije).

Napominje se da je određeni broj studenata doktorskih studija generacija koje su rođene pre 1988. godine već uključen u tekući projektni ciklus, i to putem zamene istraživača koji su odlazili sa projekata.

07/03/2018 13:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Student doktorskih studija
5 godine ranije

Fer bi bilo da se svim studentima sa prosecnom ocenom 9 i iznad 9 izadje u susret, ako su na primer produzili godinu do dve osnovnih studija, jer nije fer izaci u susret starijim generacijama studenata a zanemariti one doktorante koji su iako su studirali malo duze ostvarili odlican prosek 9 i vise i upisivali svaki nivo studija u kontinuitetu…