Uskoro jedinstveni elektronski registar profesora u Srbiji

04/08/2016 15:09

Uskoro jedinstveni elektronski registar profesora u Srbiji

Akademska zajednica traži već deset godina unazad traži jedinstveni registar profesora svih univerziteta u Srbiji, koji će konačno biti gotov na jesen.

Jedinstveni elektronski registar profesora predstavljaće način da se vidi da li neko predaje samo na jednom ili više fakulteta u državi.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je napravilo jedinstvenu bazu koja je već u funkciji, ali će od naredne školske godine biti dopunjena, odnosno kompletirana.

Prvi su podatke o svojim nastavicima u ovu bazu uneli državni fakulteti, a sada će baza biti dopunjena podacima privatnih visokoškolskih ustanova u Srbiji.

Jedinstvena baza profesora univerziteta u Srbiji deo je velikog projekta “otvorenih podataka”, a cilj je da se pokaže ko je gde angažovan. Potreba da se sastavi ovakav registar nastao je nakon prvog ciklusa akreditacije visokoškolskih ustanova, kada su mnogi redovni profesori angažovani na više fakultetima kojima su bili potrebni da bi ispunili uslove za akreditovanje.

Javna tajna je bila da su mnogi profesori u to vreme prelazili sa jednog na drugi univerzitet – kako je kome dolazio red za akreditaciju, ali ovom bazom neće moći da se proverava da li profesori iz Srbije rade na fakultetima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

04/08/2016 15:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments