Univerzitet u Novom Sadu – jedan od hiljadu najboljih u svetu

22/08/2016 11:18

Univerzitet u Novom Sadu – jedan od hiljadu najboljih u svetu

U najnovijem izdanju svetske rang liste univerziteta Vebometriks, koja je urađena u julu mesecu, Univerzitet u Novom Sadu se nalazi u prvih hiljadu univerziteta.

Novosadskom univerzitetu konkurencija su 24.000 visokoobrazovne institucije iz celog sveta, ali se UNS ipak nalazi na 886. poziciji.

Ono što se merilo prilikom rangiranja visokoobrazovnih institucija bilo je vidljivost, prisutnost, otvorenost i izvršnost.

Beogradski univerzitet najbolji u regionu!

Kada se gledaju univerziteti u Evropi, Univerzitet u Novom Sadu zauzima 389. mesto u konkurenciji 6.023 univerziteta, dok se u regionu Centralne i Istočne Evrope, gde se nalazi ukupno 3.039 univerziteta, Novosadski nalazi na 38. mestu.

Vebometriks je svetski priznata rang lista univerziteta koja se ažurira dva puta godišnje od Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog saveta.

Cilj indikatora u metodologiji Vebometriksa je pružanje sveobuhvatne procene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, a meri se i njihova relevantnost i uticaj.

Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija do svih drugih sadržaja koji uključuju izveštaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije.

Izvor: RTV

22/08/2016 11:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments