Novi Sad: Predavanje “Oči u oči sa naukom”

20/04/2016 15:35

Novi Sad: Predavanje “Oči u oči sa naukom”

U okviru ciklusa “Oči u oči sa naukom”, u sredu, 20. aprla sa početkom od 19 časova, održaće se predavanje u klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Predavanje pod nazivom “Vojvođanska simfonija različitosti” održaće dr Anđelija Ivkov Džigurski, profesorka na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Povoljni prirodni uslovi vojvođanske ravnice, reka i klime uticali su da se na ovu teritoriju, još od najstarijeg paleolitskog perioda naseljavaju različita plemena i narodi. Svi oni su iza sebe ostavili tragove do današnjih dana.

Folklorna baština Vojvodine predstavlja značajnu osnovu za razvoj kulturnog turizma.

Etnografsko bogatstvo u mnogome doprinosi kvalitetu antropogenih vrednosti, jer predstavlja dostignuća narodnog stvaralaštva, koja su kod svakog naroda jedinstvena i drugačija od ostalih, što samim tim doprinosi njihovoj autentičnosti i većoj turističkoj atraktivnosti.

Etnografsko bogatstvo Vojvođanskog prostora proizilazi iz tradicija i običaja stanovništva različitog nacionalnog sastava, a sastoji se iz bogatog fonda, pokretnih i nepokretnih spomenika. Narodno stvaralaštvo je obogaćeno i duhovnim vrednostima koje predstavljaju sve aktivnosti naroda koje se odnose na igru, pesmu, nošnju, običaje.

20/04/2016 15:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments