Univerzitet u Beogradu: Aktivnosti u prvom upisnom roku

19/06/2017 10:16

Univerzitet u Beogradu: Aktivnosti u prvom upisnom roku

Nakon srednjoškolskog obrazovanja svi koji žele da nastave svoje obrazovanje u Srbiji biraju neki od smerova na visokoškolskim ustanovama.

Osim što bi trebalo na vreme da odaberu šta će studirati, maturanti bi trebalo da na vreme počnu da se pripremaju za polaganje prijemnog ispita, ali i za predupisne aktivnosti koje ih očekuju.

Prijavljivanje kandidata i prijemni ispit

Kako bi polagali prijemni ispit na nekom od fakulteta Univerziteta u Beogradu budući brucoši bi trebalo da se na vreme prijave, a rok za prijavljivanje je od 21. do 25. juna. Liste prijavljenih kandidata biće objavljene 26. juna.

Nakon što se za polaganje prijemnog ispita prijave svi kandidati održaće se i prijemni ispiti i to u periodu od 26. juna do 2. jula – u zavisnosti o kom fakultetu je reč.

Najkasnije do 3. jula do 8 časova biće objavljeni preliminarni rezultati svih prijemnih ispita koje kandidati mogu videti na fakultetima/visokim školama gde su polagali prijemni ispit.

Ukoliko smatraju da su prilikom bodovanja na prijemnom ispitu bili oštećeni na bilo koji način kandidati za upis mogu podneti žalbu najkasnije 36 sati od objavljivanja preliminarnih rezultata, što će biti najkasnije do 5. jula do 20 časova.

Konačne liste i upis

Komisija za upis donosi rešenje po žalbi najkasnije do 6. jula u 20 časova, nakon čega slede žalbe na rešenje Komisije koje se podnose dekanu najkasnije 7. jula do 20 časova. Dekan u roku od 24 sata od prijema žalbe donosi rešenje po žalbi – najkasnije 8. jula u 20 časova.

Konačne rang liste kandidata se objavljuju na fakultetima na kojima su se polagali prijemni ispiti – najkasnije do 10. jula u 9 časova.

Kako bi se upisali na fakultet na kom su položili prijemni ispiti i našli se na konačnoj rang listi za upis kandidati moraju prisustvovati javnoj prozivci i upisu koji će se, u zavisnosti od fakulteta, održati od 10. do 14. jula.

Do kraja dana 14. jula svi kandidati koji se nalaze na konačnoj rang listi za upis moraju biti upisani, a 15. jula do 10 časova će fakulteti dostaviti Univerzitetu izveštaj o upisanim studentima i slobodnim mestima za drugi upisni rok.

19/06/2017 10:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments