Simulacija diplomatije za studente u Beogradu

02/02/2016 11:57

Simulacija diplomatije za studente u Beogradu

Diplomska simulacija za 25 studenata iz pet evropskih država – Srbije i zemalja Višegradske grupe – organizuje se u Beogradu od 10. do 12. aprila.

“Simulacija Višegradska grupa + Srbija” je projekat koji traje tri dana, a u kom će učestvovati studenti koji će za zadatak imati da simuliraju sastanak ministara spoljnih poslova.

Učesnici će imati za cilj da pronađu rešenje za međunarodne izazove kao što su migracija i energetska bezbednost.

Cilj projekta je aktivno uključivanje mladih u rešavanja aktuelnih evropskih problema, kao i međusobna saradnja koja im može omogućiti da prošire svoje vidike, kao i da usavrše veštinu pregovaranja.

Na simuliranom sastanku ministara spoljnih poslova učestvovaće predstavnici Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Srbije, koji će formirati timve od po pet članova, gde će svaki tim predstavljati po jednu nacionalnu delegaciju.

Diskutovaće se na teme zajedničkih interesa Višegradske grupe i Srbije, a pored pregovora, studenti će imati priliku da upoznaju predstavnike zemalja Višegradske grupe u Beogradu, da posete njihove ambasada, ali i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Prijavljivanje za projekat otvoreno je do 17. februara putem zvaničnog sajta, a za studente iz Srbije učešće je besplatno, ali je broj mesta ograničen.

Diplomatsku simulaciju organizuje Omladinska diplomatska inicijativa iz Praga (JDI) u saradnji sa Udruženjem BEUM iz Beograda i Ambasadom Češke u Beogradu, uz podršku Međunadornog višegradskog fonda.

Projekat se održava povodom obeležavanja 25. godišnjice osnivanja Višegradske grupe i ovogodišnjeg češkog predsedavanja, a finansijska podrška obezbeđena je preko Međunarodnog višegradskog fonda i Fakulteta za međunarodne odnose Ekonomskog univerziteta u Pragu.

Više informacija može se pronaći ovde.

02/02/2016 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments