Raspisan konkurs za mlade dizajnere

05/01/2015 13:53

Raspisan konkurs za mlade dizajnere

Peti po redu konkurs po nazivom “Young Balkan Designers” koji je raspisala Balkanska dizajn mreža, otvoren je do 28. februara. Svi zainteresovani dizajneri do 35 godina iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Rumunije i Turske mogu se prijaviti na takmičenje.

Balkanska dizajn mreža sastoji se iz organizacija – Mikser House” iz Beograda, Hrvatskog dizajnerskog društva iz Zagreba i Public Room” iz Skoplja. Ovogodišnji konkurs nosi naziv “Zajedničko tlo”, odnosno “Common Grounds”.

Inspiracija dizajnerima, na predlog organizatora, bi trebalo da budu kulturno nasleđe, autentičnost i nesavršenost podneblja sa kojeg dolaze, kako bi se, kroz te motive, prikazao savremeni Balkan.

Članovi žirija ove godine su Jan Boelen – industrijski dizajner sa Akademije za dizajn Eidnhoven iz Holandije, “Z33” – kuća za savremenu umetnosti iz Belgije, Nikola Radeljković – industrijski dizajner i predsednik Balkanske dizajn mreže iz Hrvatske i Jelena Matić – dizajnerka nameštaja iz Beograda. Pobednika ove godine bira Konstantin Grčić – industrijski dizajner iz Nemačke.

Kandidati mogu biti pojedinci ili grupe, a predmet takmičenja – dizajn koncepti, proizvodi (nameštaj, osvetljenje, elementi enterijera, kućna oprema, pomoćni proizvodi i tome slično), urbane usluge, reciklirani materijali, modne konfekcije. Uslov je da sve bude inovativno i da nudi racionalna rešenja za svakodnevne probleme.

Radovi koji budu izabrani ove godine biće deo dvogodišnjeg programa “Young Balkan Designers” koji se sastoji od regionalnog dizajn takmičenja, međunarodnu putujuću izložbu i program mobilnosti i edukacije za mlade dizajnere.

Nagrada za autore tri najbolje rada biće mentorske radionice u saradnji sa vodećim regionalnim dizajnerima i proizvođačima.

Prijave se vrše popunjavanjem formulara, a dodatne informacije mogu se dobiti putem mejla [email protected].

Ovaj projekat je podržava Evropska unija, program Kreativna Evropa, a sufinansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: Oradio

05/01/2015 13:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments