Počeo Digitalni samit Zapadnog Balkana: Gost i prvi robot- građanin Sofija

05/04/2019 13:46

Počeo Digitalni samit Zapadnog Balkana: Gost i prvi robot- građanin Sofija

Drugi Digitalni samiti Zapadnog Balkana počinje u četvrtak, 4. aprila, u 9.30 u Palati Srbija (Bulevar Mihajla Pupina 2, Novi Beograd).

Dvodnevni skup će okupiti više od 3.000 učesnika a očekuju se predstavnici vlada, međunarodnih institucija, prvrede, regionalnih organizacija, civilnog društva, akademske zajednice i mladih.

Cilj Samita je uspostavljanja digitalne platforme za razmenu ideja i predloga. Na Samitu su predstavljeni mehanizmi za podršku šest ekonomija Zapadnog Balkana i druge razvojne mogućnosti. Na ovogodišnjem skupu biće i predstavnici 38 “najinteresantnijih” startapova sa Zapadnog Balkana.

Prvog dana, gost je bila i Sofija, prvi robot- građanin.

Ona je poručila da će veštačka inteligencija i digitalizacija proizvodnih procesa doneti nova radna mesta i bolji život građanima.

Sofija poseduje pasoš Saudijske Arabije, inovacija je kompanije Hanson Robotika, a nastala je kombinacijom nauke, inžinjeringa i umetnosti.

Rekla je da joj je želja da bude komičarka, a da je sada njena misija da se povezuje sa ljudima i da im pomaže da svet čine boljim.

Drugog dana Samita, prema nacrtu dnevnog reda, biće održan i panel e-Srbija na kome će govoriti ministri rada, državne uprave, zdravlja, unutrašnjih poslova i evrointegracija.

Izvor: danas,rs
Foto: Wikipedia

05/04/2019 13:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments