Otvoren 20. Festival autorskog filma

27/11/2014 13:58

Otvoren 20. Festival autorskog filma

Sinoć je počeo jubilarni, 20. Festival autorskog filma (FAF) u velikoj dvorani u Domu omladine, a otvorili su ga Puriša Đorđević, naš najstariji aktivni reditelj i scenarista, i grupa mladih gledalaca, vršnjaka festivala.

Đorđević nije držao govor, već je u svom maniru pročitao Petrarkinu pesmu, koja je, kako je rekao, bila na prvom autorskom festivalu poezije u 16. veku.

Predsednik Saveta FAF-a Srdan Golubović je desetak mladih koji su rođeni 1994. godine, kada je održan prvi FAF, na bini uručio monografiju objavljenu za jubilej, kao i propusnice za projekcije i priliku da sa njim otvore festival.

On je ocenio da je 20 godina dovoljno vremena da se oceni koliko je bitan festival postao u kulturnom životu Beograda. On smatra da je FAF snažno uticao na mlađe gledaoce koji su se edukovali i formirali svoj ukus na ovom festivalu, te da je za mnoge Beograđane ovaj festival postao neizostavan kulturni događaj.

Festival je dokazao i da je Beograd veliki grad, te da ima zanimljiv i bogat kulturni život, a da Beograđani predstavljaju radoznalu i hrabru publiku, željnu kulturnih sadržaja. Festival je to što jeste upravo zbog publike – istakao je Golubović.

Čestitku festivalu povodom jubileja uputila je i Fondacija “Aleksandar Saša Petrović”, koja je istakla ponos zbog rasta i kvaliteta festivala.

Na prethodnih 19 festivala ukupno je prikazano 1.157 filmova, od kojih je 706 premijerno prikazano, a takmičarske i prateće programe ispratilo je više od 300.000 ljudi.

Glavni program 20. FAF-a započet je filmom “Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju”, Roja Andersona, švedskog reditelja i scenariste koji je ove godine dobio “Zlatnog lava” u Veneciji.

Festival će trajati do 3. decembra, a do tada će se prikazati 81 film u glavnom i pratećim programima u Domu omladine, DKC-u, Kinoteci i drugim salama.

Izvor: 24 sata

27/11/2014 13:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments