“Nemamo i ne damo!” – drugi protest studenata UNS

02/11/2016 09:57

“Nemamo i ne damo!” – drugi protest studenata UNS

Drugi po redu protest studenata Univerziteta u Novom Sadu održao se u utorak, 1. novembra sa početkom u 14 časova ispred zgrade Rektorata.

Nakon protestne šetnje kroz Kampus, koju je organizovao Studentski pokret Novi Sad, studenti su, kao i prvi put, održali Zbor na kom se govorilo o zahtevima koji su usvojeni na prethodnom Zboru – 18. oktobra.

Na drugom protestu okupilo se stotinjak studenata koji su pod parolom “Nemamo i ne damo!” pokušali još jednom da skrenu pažnju na svoje zahteve koji su pre svega vezani za ukidanje troškova studiranja koji nisu u skladu sa zakonom.

Nakon oko dva sata, koliko je trajao sastanak predstavnika studenata sa predstavnicima Rektorata, studenti su započeli protestnu šetnju, a nakon toga se okupili u amfiteatru Filozofskog fakulteta.

Ukidanje toškova moguće – ali dogovora još nema!

Kada su se studenti nakon prvog protesta našli na sastanku sa nadležnim ministarstvom – 27. oktobra – dobili su pozitivan odgovor na neke od zahteva, kao što su ukidanje dodatnih troškova, a s obzirom na to da konkretnih pomaka u rešavanju ovih problema nema – studenti poručuju da neće odustati od svojih namera.

Iako je još pre dve godine tadašnji ministar prosvete Srđan Verbić pokrenuo temu ukidanja dodatnih troškova studiranja, ovo je još uvek aktuelna tema i problem sa kojim se studenti i dalje suočavaju.

Radna grupa Univerziteta u Novom Sadu koja je formirana pre dve godine kako bi radila na aktu koji bi ukinuo sve dodatne troškove studiranja nije do sada uradila svoj posao, a zbog toga niko nije odgovarao.

02/11/2016 09:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments