Institut za fiziku dobija status Instituta od nacionalnog značaja

12/02/2018 15:37

Institut za fiziku dobija status Instituta od nacionalnog značaja

Vlada Srbije donela je 23. januara odluku da Institut za fiziku dobije status nacionalnog Instituta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da ta institucija godinama daje značajan doprinos promociji nauke i da je Ministarstvo sa zadovoljstvom podržalo odluku Vlade Srbije.

“O tome najbolje govori podatak da se u poslednjih nekoliko godina 40 naših uglednih, renomiranih istraživača vratilo iz inostranstva da bi ovde nastavilo svoj naučni rad. Uz izazove odliva mozgova, smatram da nema bolje potvrde kredibiliteta u međunarodnim okvirima od toga da se ovde vraćaju najbolji”, naveo je ministar prosvete.

Šarčević je istakao da Institut za fiziku kao deo Univerziteta u Beogradu ima važnu ulogu u stvaranju vrhunskog naučnog podmlatka. On je ukazao na rezultate spin-of preduzeća koja deluju u sastavu Instituta a koja pokazuju da je u Srbiji moguće primeniti naučna znanja za razvoj ekonomije.

Centralnu ulogu u tom procesu ima Inovacioni centar Instituta koji je učinio neke od veoma uspešnih koraka u kreiranju vrednosti zasnovanih na znanju. Drugi, najbolji u svetu, poput CERN-a, već su prihvatili Institut kao svog strateškog partnera“, naveo je on.

Ministar prosvete je podsetio da je pre manje od dva meseca potpisan ugovor kojim se na Institutu za fiziku pokreće jedan od prioritetnih inovacionih projekata Republike Srbije – obrazovno-inovacioni centar Verokio.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević podsetio da se od 1905. godine Univerzitet profilisao kao istraživački, i da danas ima 11 instituta. “Ovo priznanje je značajno i za Univerzitet u Beogradu pošto je Institut naša članica”, rekao je on.

Kao institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, u skladu sa zakonom, Institut sada ima zadatak „da razvija i unapređuje opšti fond znanja, podiže tehničko-tehnološki nivo, doprinosi valorizaciji istraživanja, ali i širi naučna saznanja i učestvuje u osposobljavanju kadrova“.

 

12/02/2018 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments