Branko Ružić: “Pred nama su velika ulaganja u razvoj trening centara za dualno obrazovanje

04/02/2022 19:02

Branko Ružić: “Pred nama su velika ulaganja u razvoj trening centara za dualno obrazovanje

Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavio je poslanicima Narodne skupštine Predlog zakona kojim se potvrđuje zajam od 20 miliona evra kod Banke za razvoj Saveta Evrope. 

Ružić je u Skupštini Srbije objasnio da se deo ovog Trening centra nalazi u Beogradu, a drugi u Vršcu i da će se oni koristiti za potrebe vazduhoplovnog obrazovanja u Srbiji po modelu dualnog obrazovanja.

“Ova investicija omogućava da stvorimo dodatne uslove za obrazovanje vazduhoplovnih kadrova u Srbiji i regionu i pomoćiće u obezbeđivanju karijere za buduće pilote, kontrolore leta i druga srodna zanimanja”, rekao je Ružić i dodao da je cilj projekta da ojača poziciju naše države u vazduhoplovnom obrazovanju i obuci, ali i šire u sektorskoj industriji i uslugama i to ne samo na evropskom tržištu, već širom sveta.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će projekat takođe ojačati Srbiju kao regionalno središte vazduhoplovnog obrazovanja.

“Kada je Vršac u pitanju, plan je da se rekonstruiše i opremi studentski smeštaj, prostorija za učenje i rekreaciju i dve zgrade sa učionicama za formalnu obuku, zatim i objekti civilnog vazduhoplovstva, kao i da se nabavi nova oprema”, rekao je Ružić.

U Centru za obuku u Beogradu, planira se, kaže, rekonstrukcija zgrade u kojoj će se nalaziti simulator leta i nabavka kompletnog simulatora letenja Erbas A320.

Oba centra ćemo modernizovati i to digitalizacijom procesa školovanja i obuke i nabavkom vozila neophodnim za putovanje između dva centra”, rekao je Ružić

On je naveo da se projekat može posmatrati kao pilot projekat za razvoj dualnog obrazovanja na akademskom nivou, što je prioritet za Ministarstvo prosvete u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju.

Ministar je poslanicima srpskog parlamenta predstavio predloge članova dva tela koja su ključna za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju – Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanja i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Kandidati su iz redova uglednih profesora i stučnjaka, predloženi od strane relevantnih institucija“, rekao je ministar i pozvao poslanike da glasaju za predloge i time omoguće da se procesi u visokom obrazovanju nesmetano odvijaju.

04/02/2022 19:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments