Još jedna potvrda Ajnštajnove teorije?

21/04/2020 16:19

Još jedna potvrda Ajnštajnove teorije?

Jedna zvezda koja se nalazi na orbiti supermasivne crne rupe iz centra Mlečnog Puta (Sagittarius A) kreće se kroz Svemir na način koji je predvideo Albert Ajnštajn pre više od jednog veka, prema tvrdnjama jedne grupe astronoma.

Orbita zvezde koja se naziva S2 ima oblik rozete, činjenica koju je predvidela Opšta teorija relativiteta.

Zvezda S2 završava potpunu orbitu oko supermasivne crne rupe Sagittarius A, koja se nalazi na 26.000 svetlosnih godina od Sunca, jednom u svakih 16 godina.

Otkriće, koje je objavljeno u časopisu Astronomy&Astrophysics, je rezultat 27 godina posmatranja ove zvezde pomoću različitih instrumenata.

Prva potvrda Opšteg relativiteta je bila uočena u orbiti planete Merkur, koja pripada našem Sunčevom sistemu.

Sto godina kasnije smo uočili isti efekat na orbitu jedne zvezde koja se kreće oko kompaktnog izvora radio talasa Sagittarius A iz centra Mlečnog Puta. Ovo otkriće jača argumente da je Sagittarius A supermasivna crna rupa, sa masom od 4 miliona puta većom nego Sunce, precizirao je on.

U najbližoj tački svoje orbite, zvezda S2 se nalazi na manje od 20 miliardi kilometara distance od Sagittarius-a A, odnosno na oko 120 puta razdaljine Zemlje od Sunca. Inače, S2 je jedna od najbližih zvezda crnoj rupi, koja se nalazi u centru Mlečnog Puta.

Po dužini svoje orbite, zvezda formira elipsu, ali najbliža tačka crnoj rupi nije uvek ista. U suprotnom, S2 se kreće oko crne rupe, crtajući u prostoru oblik rozete. Ova lagana rotacija orbite se zove precesija.

Opšta relativnost pruža tačno predviđanje koje se odnosi na to koliko varira ova orbita, prema naučnicima čija merenja reflektuju teoriju. Fenomen, koji se zove precesija Švarcšild, nije do sada meren za zvezdu koja se nalazi na orbiti supermasivne crne rupe.

Naučnici smatraju da ovo otkriće doprinosi razjašnjenju misterije supermasivnih crnih rupa iz centra galaksija.

Pošto se merenja koja se odnose na zvezdu S2 odnose sa preciznošću na opštu relativnost, možemo postaviti stroge granice koje se odnose na što više nevidljive materije, kao što se tamna materija ili druge moguće manje crne rupe nalaze oko Sagittarius-a A. Radi se o pronalasku od velikog interesa za razumevanje formiranja i evolucije supermasivnih crnih rupa.

21/04/2020 16:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments