5 pokazatelja neiskustva u razgovoru za posao

12/12/2014 16:56

5 pokazatelja neiskustva u razgovoru za posao

Često je za dobijanje posla krucijalan utisak koji ostavite na poslodavca na razgovoru. Naravno da oni koji u tome nemaju iskustva mogu da naprave greške, a ovo su greške koje najčešće prave mladi u Srbiji kada je u pitanju prvi utisak kod potencijalnog poslodavca.

LOŠE SASTAVLJEN CV I PROPRATNO PISMO

Zaduženi za zapošljavanje u beogradskoj kompaniji “Nordeus” kažu da je jedna od prvih i najvećih grešaka koje prave mladi kada dolaze na intervju za posao – loše sastavljen CV.
“Ovaj dokument je potencijalnom poslodavcu najbolja reprezentacija kandidata i jedini uvidCV-biografija u njegovo znanje i veštine u prvom trenutku. Pošto na taj način CV predstavlja kandidata, potrebno je da bude ažuriran kao i da na jasan način naglasi znanje, veštine i interesovanja” kažu iz “Nordeus”-a.

Ono što često ide uz CV je propratno pismo koje je vrlo važan element prijave za posao. Ono bi trebalo da sadrži procenu kompanije od strane kandidata, ličnu poziciju i potencijalni napredak u poslu za koji aplicira. Sve je to pokazatelj da kandidat želi da gradi svoju karijeru i napreduje u svom poslu.

NEDOVOLJNO ZNANJA O DATOM PREDUZEĆU

Kada potencijalni poslodavac pročita vaš CV i zainteresuje se za vas, trebalo bi da, ako idete na razgovor, budete pripremljeni u potpunosti. Ono što je izuzetno bitno jeste i da znate dovoljno informacija o firmi koja je možda na korak da zaposli baš vas. To je pokazatelj da biste želeli da postanete i vi jedan od zaposlenih tamo. U suprotnom, ako dođete neupućeni u to čime se bavi ta firma, kako posluje i slično, to će odati utisak da ili niste zaista zainteresovani ili samo nemate poštovanja prema potencijalnim poslodavcima.

NEPOTPUNA DOKUMENTACIJA

Bitno je ispuniti svaki zahtev koji se pred vas postavlja kada je upitanju prijavljivanje za neki posao. To je prvi uslov za potencijalno dobijanje željenog posla. Ukoliko piše da uz CV mora da se priloži još neki dokument, potruidite se da ga pošaljete i da kopletirate sve papire koje očekuju da dobiju. Iako deluje kao da nije veliki problem ukoliko vam fali neki papir, to odaje utisak neodgovornosti.

posao

NEADEKVATNO PONAŠANJE I IZGLED

U redu je da budete raspolože nikada dođete na razgovor za posao, ali ne treba da se ponašate kao da ste došli da se zabavljate. Tu ipak postoje neka pravila koja se moraju poštovati. Isto važi i za izgled.
Ono što je u tom slučaju jako bitno jeste da odate utisak uredne osobe koja je spremna da radi posao za koji je konkurisala. Ništa drugo u tom momentu nije bitno, jer svaki poslodavac želi da ima odgovornu osobu u svom kolektivu koja će da se ponaša ali i da izgleda tako.

MANJAK KONCENTRACIJE I FOKUSA

Koncentracija na razgovoru za posao je jako bitna. Kako biste na što bolji način rekli sve ono što bi trebalo da kažete u tom trenutku morate biti skoncentrisani. Razgovor za posao podrazumeva ozbiljnost, a pored toga i fokusiranje na ono što je zaista bitno. Zato na razgovoru za posao ne treba da mislite o tome šta ćete raditi kad izašete odatle niti šta poslodavac misli o vama u tom momentu, nego se treba fokusirati na postavljena pitanja i na ono šta ćete reći.
Ukoliko odlutate mislima i ne uspete da održite tok onoga što govorite, ako vaši odgovori nisu koncizni i precizni teško je pratiti šta ste hteli da kažete, to potencijalni poslodavac ne mora da “trpi” pa će možda odlučiti da prestane da vas sluša. Treba svojim odgovorima pokazati razumevanje za potrebe i zahteve koje ima posao za koji aplicirate.

12/12/2014 16:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments