Školstvo u haosu

04/04/2014 19:15

Školstvo u haosu

Studenti danas obeležavaju njihov Dan, nezadovoljni što je visoko školstvo u haosu, a reforma započeta 2005. još nije sprovedena na način koji bi poboljšao položaj akademaca.

Pojedina bolonjska zvanja čak ni ne postoje u šifrarniku zanimanja, pa ih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje upisuju opisno kako bi bar nekako mogli da ih preporuče poslodavcima, rekao je Tanjugu predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Danilo Jeremić.

Osim toga, još nije precizno utvrđeno ni šta tačno može da se radi sa bečelor i master diplomom, rekao je Jeremić, navodeći da je rešenje u donošenju nacionalnog okvira kvalifikacija, koji je u više navrata najavljivan prethodnih godina.

Fakulteti ponovo hoće da povećaju školarine i troškove studiranja, podseća Jeremić, a predsednik Studentske unije Srbije Bojan Vojinović kaže da je studente izuzetno revoltiralo to što se fakulteti pozivaju na uvođenje solidarnog poreza koji, kako kaže, treba da plaćaju oni koji zarađuju, a ne da se teret solidarnog poreza prebacuje na studente i njihove roditelje.

Vojinović ističe da još nije uređen položaj studentskih organizacija i da je zakon o studentskom organizovanju davno trebalo da bude donet.

„Žao mi je što studenti i ovaj 4. april dočekuju sa manjim pravima i ovom prilikom ih pozivam da se uključe u studentski aktivizam i borbu za prava studenata“, poručio je Vojinović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da unapređenje uslova obrazovanja mora da postane prvorazredni nacionalni interes i stalna briga države i društva.

Nikolić je u četvrtak na svečanoj akademiji povodom Dana studenata 4. aprila, rekao da bi smatrao da je ispunio svoju političku misiju kada bi svi studenti ostali u Srbiji i svojim sposobnostima pomogli da se obnovi država koja „nije bila u milosti istorije“, a njenom namučenom narodu omogućili bolji i srećniji život.

Asocijacija akademaca okupljena u „Studentski front“, koja je 12. marta blokirala Rektorat Univerziteta u Beogradu, tada je najavila da će simbolično danas, na Dan studenata, započeti kampanju za ukidanje bolonjskih pravila studiranja, prikupljanjem 10.000 potpisa i da će tražiti besplatno školovanje.

Četvrti april studenti u Beogradu obeležavaju u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali 4. aprila 1936. godine.

Tada je u protestu, zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Marinović.

‘Studentski front“ je saopštio da će danas položiti venac palom studentu u borbi za studentska prava Žarku Marinoviću ispred Medicinskog fakulteta.

Izvor: Akter

04/04/2014 19:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments