Arhitekte i lekari žele da napuste Srbiju posle studija

13/06/2014 21:47

Arhitekte i lekari žele da napuste Srbiju posle studija

Istraživanje sprovedeno nad 1.500 beogradskih studenata sa 30 fakulteta pokazuje da čak 39 posto njih sebe posle studija vidi u inostranstvu. Ovo istraživanje je odradila Marketing radionica Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Najveći broj studenata koji želi posle studija da ode u inostranstvo je sa Arhitektonskog, Medicinskog i Fakulteta fizičke hemije, dok su fakulteti sa najmanjim brojem studenata koji žele da napuste zemlju: Bogoslovski, Matematički i Učiteljski fakultet.

anketa 1

Glavni razlog za odlazak iz zemlje je nizak životni standard u Srbiji, slede nemogućnost zaposlenja i dalje školovanje. Tek petina ispitanih akademaca ne želi da napusti zemlju.

Trećina studenata, posle završenih studija, sebe vidi u državnom preduzeću, nešto manji procenat u privatnom. U državni sektor žele zbog sigurnije plate i boljeg radnog vremena, a prednosti privatnog studenti vide u boljim zaradama, mogućnosti napredovanja i korisnijim radnim iskustvom. Kao najznačajniji faktor pri zaposlenju studenti navode vezu, ličnu sposobnost i preporuku. Diploma i prethodna praksa su na poslednja dva mesta po mišljenju ispitanih akademaca.

anketa 2

Zanimljivo je da čak dve trećine akademaca finansiraju roditelji, što je najniži procenat od 2009. godine, a čak trećina prethodne godine nije letovala.

Izvor: 24 sata

13/06/2014 21:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments