Mašina sa emocijama

05/11/2014 14:42

Mašina sa emocijama

Prošle nedelje je izvršni direktor SpaceX kompanije izjavio da je veštačka inteligencija najveća pretnja za čovečanstvo.

Verovatno sada nije previše srećan kada jedna kompanija tvrdi da je uspela po prvi put da podari robotu osećanja. Naučnici kažu da ova mašina može da prepozna i izrazi osećanja, kao i da saoseća sa osam ključnim emocija kod ljudi.

Naziv kompanije je “Emoshape”, nalazi se u Londonu i Njujorku, a poručuje da je sve to uspela uz pomoć EP jedinice (jedinice za emocionalno procesuiranje).

Robot se zove “Emospark“, a sačinjava ga mala kocka od 195 funti koja prepoznaje i odgovara na vaše emocije, a ima i svoja osećanja.

Uz pomoć mikročipa i kamere, ili putem vašeg telefona ili eksterne kamere, robot prati vaš izraz lica i tako dolazi do zaključka šta vam se sviđa, a šta ne.

Na primer, kada slušate određenu vrstu muzike, robot će videti da li uživate ili ne i tako znati šta će vam se ubuduće svideti. I način na koji se ponašate prema robotu će izazvati nekakav emocionalni odgovor.

Robot može da izrazi i prepozna osam primarnih emocija – bes, strah, tugu, gađenje, začuđenost, nestrpljivost, poverenje i radost.

05/11/2014 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments