5 pokazatelja da vam je telefon zaražen

03/12/2015 15:36

5 pokazatelja da vam je telefon zaražen

Baš zbog toga što su moderni mobilni telefoni svestrani, dolazi i do toga da se sve češće zaraze virusima. Tome su pogotovo podložni telefoni sa Android operativnim sistemom.

Međutim, često ne možemo ni da naslutim da nam je telefon zaražen, a kada i primetimo – tada postaje već kasno.

Potrebno je prepoznati prve znake da je mobilni telefon zaražen virusom, a ovo je 5 najranijih pokazatelja:

Trajanje baterije

Kada počnete da primećujete da je baterija na telefonu odjednom mnogo kratkotrajnija – to može da ukaže upravo na to da je operativni sistem telefona zaražen nekim virusom.

Virus je sa trajanjem baterije povezan onda kada virus bez vaše volje povlači reklame sa interneta i na taj način troški bateriju.

Čudni propušteni pozivi

Ukoliko je počelo da vam se dešava da imate smetnje tokom poziva ili vam se na ekranu pojavljuju čudni propušteni pozivi, vrlo je moguće da imate virus na operativnom sistemu.

Da je ovo virus, a ne neka druga greška (u mreži i slično) možete proveriti tako što ćete pozvati svog mobilnog operatera i proveriti da li su ovi propušteni pozivi lažni ili ne.

Visok račun za telefon

Kada je telefon zaražen on će obavljati različite akcije bez važeg znanja, pa tako može slati SMS poruke bez vaše kontrole, pogotovo na brojeve telefona koji posebno (po većoj ceni) naplaćuju poruke.

Čim primetite da je vaš kredit potrošen ili da vam je neočekivano visok račun za telefon, prvo što bi trebalo da proverite jeste to da li je vaš telefon zaražen.

Drastično veći promet podataka

Ovo je isti slučaj kao i sa povećanim računom za telefon. Protok podataka može biti povećan ukoliko je vaš telefon zaražen virusom jer tada gubite kontrolu nad njim, pa je moguće i da ste povezani na mobilni internet, a da to ni ne znate.

Sporiji rad telefona

Postojanje virusa na vašem mogilnom telefonu može se otkriti i prema radu telefona. Ukoliko ste primetili da je vaš telefon mnogo sporiji nego inače, a za to nemate neki opradan razlog – sigurno je da je zaražen.

03/12/2015 15:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments