Aplikacija koja štiti žene od napasnika

03/12/2014 10:57

Aplikacija koja štiti žene od napasnika

Aplikacija koju je razvio Autonomni ženski centar iz Beograda mogla bi da spase živote mnogih devojaka i žena.

Uz pomoć ove aplikacije i narukvice koja ide u kompletu, žena koja se nađe u opasnosti pritiskom na jedno dugme može da pošalje poziv u pomoć i otkrije vlastima gde se nalazi.

Aplikacija se testira već četiri meseca u novosadskom SOS ženskom centru. Ona je namenjena isključivo ženama, a svrha joj je da deluje preventivno i da se spasu mladi životi.

Kada se devojke ili žene osećaju nesigurno ili smatraju da su u opasnosti, na primer kada se same vraćaju kući kasno, onda mogu da upale narukvicu, koja se preko blututa povezuje sa aplikacijom na pametnom telefonu, koji tada preko mreža i GPS-a prati poziciju te osobe, rekla je Đurđa Ćazić iz SOS Ženskog centra.

Ukoliko dođe do napada, jednim pritiskom na dugme na narukvici, ona šalje komandu telefonu da automatski poziva četiri telefonska broja koja su prethodno upisana kao pozivi za pomoć. To mogu da budu brojevi policije, hitne pomoći, neke nevladine organizacije koja se bavi nasiljem nad ženama, ili bilo koji drugi.

U aplikaciji se nalazi i opcija “Mapa pomoći” na kojoj su ispisane sve bitne institucije koje se bave nasiljem u tom gradu, kao i “Sigurnosni plan” u kojem je navedeno šta osoba treba da uradi ukoliko je bila žrtva nasilja.

Ćazić kaže da prema poslednjim podacima svaka treća žena u Vojvodini bude žrtva fizičkog nasilja, a svaka druga psihološkog nasilja koje često predstavlja teži oblik od fizičkog i dugotrajnije je.

Žene izgube poverenje u sistem, a sve se zasniva na dobroj volji nekog pojedinca u nekoj od institucija. Žrtve nasilja često ostaju neshvaćene i zajednica ih osuđuje, rekla je Ćazić.

SOS Ženski centar ima besplatno pravno i psihološko savetovalište, a na njihove brojeve telefona 0800 10 10 10 i 422-740 godišnje stigne i preko 300 poziva u pomoć.

Ove godine ubijeno je 22 žene, a prošle čak 46 – ipak, ni ta brojka nije trgla državne organe, poručuju iz ove organizacije.

Izvor: 24 sata

03/12/2014 10:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments