Aplikacija koja rešava jednačine

22/10/2014 12:42

Aplikacija koja rešava jednačine

Aplikacija pod nazivom PhotoMath, stvorena u Hrvatskoj, koristi kameru pametnog telefona i snimljenu jednačinu rešava i prikazuje na ekranu.

Trenutno aplikacija može da reši aritmetičke probleme, izraze, razlomke, probleme sa decimalnim brojevima, korenima, kao i proste linearne jednačine.

Tvorci aplikacije kažu da ona čini matematiku jednostavnom i prostom tako što uči korisnike kako da reše matematičke probleme.

Aplikacija koristi optičko prepoznavanje karaktera da “pročita” određeni matematički problem, a zatim aplikacija rešava to što je snimila i prikazuje rezultat na ekranu.

Izgled PhotoMath aplikacije. Foto: Microblink press kit

Izgled PhotoMath aplikacije. Foto: Microblink press kit

Prostim pritiskom na ekran prikazuje se rešenje korak po korak.

Svrha aplikacije je da bude koristan alat za učenje matematike jer pokazuje korake do rešenja, ali bez sumnje može i da pomogne studentima i đacima pri varanju.

Aplikaciju je moguće preuzeti za iOS i Windows telefone, a Android verzija će se pojaviti kasnije ove godine.

Kompanija “MicroBlink” koja je proizvela aplikaciju kaže da neće stati tu, već želi da primeni ovu tehnologiju na onlajn bankarstvo, skeniranje u PDF fajlove, kao i bilo šta drugo što je potrebno pročitati i analizirati.

Ko-osnivač i direktor kompanije Damir Sabol rekao je da oni ne predstavljaju obrazovnu kompaniju, već se bave mašinskom vizijom. Ovu tehnologiju počeli su da razvijaju pre tri godine, a sada je spremna za širu upotrebu u javnosti.

PhotoMath from MicroBLINK on Vimeo.

 

22/10/2014 12:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments