Ovaj ispit retko ko položi

07/10/2014 11:10

Ovaj ispit retko ko položi

Na Filozofskom fakultetu, na Odseku za romanistiku, dvadesetak apsolvenata muči muku sa završnim ispitom Francuski IV. Oni kažu da imaju koleginicu koja od 2005. godine izlazi na ovaj ispit skoro u svakom roku, ali još uvek ga nije položila.

Apsolventkinja Marijana Gligorić je jedna od studenata koji nisu položili ovaj ispit. Ispit se sastoji od pismenog i usmenog dela, a pismeni deo ispita podrazumeva prevođenje sa francuskog na srpski i obrnuto, kao i pisanje eseja i diktate. Ona kaže da pismeni deo ocenjuju tri ili četiri asistenta, a ocene se upisuju grafitnom olovkom i kasnije se s profesorom odlučuje ko će proći na usmeni deo ispita.

Njena koleginica Ana Đorđević kaže da je pismeni deo položila iz četvrtog puta, ali je pala na usmenom delu ispita, pa joj se ni pismeni više ne računa i moraće opet da ga polaže. Ona tvrdi da je pismeni deo podložan subjektivnom ocenjivanju, te da to znači da je lako manipulisati ocenama.

Ogorčeni studenti su se čak i obratili upravi fakulteta, a prodekanica za nastavu Biljana Šimunović-Bešlin odgovorila je da bi trebalo proveriti zapisnike od prethodnih godina, a ne samo od ove. Oni su predložili da Odsek formira komisiju za ocenjivanje pismenog dela ispita, međutim to se nije desilo.

Marijana Topo, studentkinja prodekanka, rekla je da je o ovom problemu razgovarala sa prodekanicom za nastavu, koja joj je odgovorila da će studenti dobiti odgovor na žalbe.

Izvor: 24 sata

07/10/2014 11:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dali Salvador
7 godine ranije

Žao devojke koja je edukovana,da je neko iz straha od konkurencije maltretira tolike godine pri tom da uzima novac.
Želim joj svu sreću i uspeh.
Videh i komentar ispod ovog teksta “NOVA akademija umetnosti” ,strašno! “DALI” Toliko sam nervozna da ne znam šta da napišem,mogu završavati fakultete oni koji imati novac i iz njih izaći sa diplomom,a uz to imaju ukras pismenosti i pisati DALI sastavljeno!