Kako najlakše položiti ispite

23/10/2014 14:15

Kako najlakše položiti ispite

Iako veliki broj studenata uči celu noć pred ispit, oni koji se odmaraju i razmišljaju o onome što su naučili imaju mnogo veće šanse da bolje prođu na ispitu.

Istraživači su otkrili da se naša sposobnost učenja povećava kada ljudi dozvole svom mozgu da se odmori i kada razmišljaju o onome što su naučili.

Naučnici su već ustanovili da kada damo priliku mozgu da se odmori, na primer dremanjem, tada memorija jača i duže se pamte informacije.

Sada su istraživači na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu otkrili da prava vrsta mentalnog odmora koja ojačava pamćenje pomaže i učenju u budućnosti, a rezultate su objavili ove nedelje.

Kako položiti ispit

Učesnici u istraživanju su dobili dva zadatka u kojima su trebali da zapamte razne parove slika.

Između različitih zadataka, učesnici su se odmarali i mogli su da razmišljaju o čemu god žele, ali skeniranjem mozga utvrđeno je da su oni koji su to vreme koristili da razmišljaju o tim slikama imali mnogo bolje rezultate na raznim testovima. Ti učesnici su bolje povezivali informacije, čak iako su bile labavo povezane sa prethodno naučenim gradivom.

Naučnici smatraju da razmišljanje o stvarima koje ste naučili tokom odmora utiče i na pamćenje tih stvari, a i na stvari koje ćete tek naučiti. Kada učite nešto novo, vi zapravo razmišljate o stvarima koje već znate, a koje su povezane sa tim novim informacijama. Tako se nove informacije ugrađuju u vaše postojeće znanje.

Tako bi profesor koji predaje određeno gradivo mogao da prvo upozna studente sa temom ispitujući ih o stvarima koje već znaju, čime se poboljšava učinak studenata i njihovo pamćenje.

Istraživanje je sprovedeno sa odraslim učesnicima, a sledeći cilj je da se utvrdi da li isti princip deluje i na mlađima.

23/10/2014 14:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments