Izjednačavanje privatnih fakulteta sa državnim?

08/07/2016 12:23

Izjednačavanje privatnih fakulteta sa državnim?

Deklaraciju o unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u Srbiji potpisalo je pet privatnih univerziteta, sa ciljem da se dođe do kvalitetnijeg obrazovanja.

Pretstavnici Univerziteta Metropolitan, Univerziteta Privredna akademija, Univerziteta Edukons, Univerziteta BK Alfa i Univerziteta u Novom Pazaru smatraju da se do kvalitetnijeg obrazovanja može doći slobodnom konkurencijom i izjednjačavanjem privatnih i državnih univerziteta – zbog čega su i potpisali Deklaraciju.

Kako bi se izjednačili privatni i državni fakulteti – prema rečima rektora Univerziteta Metropolitan Dragana Domazeta – potrebno je da se promeni sistem finansiranja studenata na privatnim fakultetima.

Predlog je da studente finansira država, a da on sam bira da li će obrazovanje nakon srednje škole nastaviti na privatnom ili državnom fakultetu.

Drugi predlog rektora Univerziteta Metropolitan je da se uvede model finansiranja u vidu kreditiranja koje bi studenti dobili od države, a koji bi kasnije – kada završe fakultet i zaposle se – vraćali.

Još jedan predlog je da država plaća školarine delimično ili u potpunosti – u zavisnosti od uspeha studenta tokom studiranja.

Osim Deklaracije, predstavnici ovih univerziteta koji pokušavaju da unaprede kvalitet obrazovanja, imaju u planu da formiraju Etički odbor, kao i da usvoje Etički kodeks čime bi se ispitale i osudile sve pojave neetičkog i neprimerenog ponašanja.

Prema rečima predstavnika Univerziteta Privredne akademija, Marka Carića, važno je da privatni i državni univerziteti imaju jednake uslove za rad, ali i da se više radi na međunarodnoj saradnji sa drugim univerzitetima, kako bi se došlo do veće mobilnosti studenata.

Na potpisivanje zajedničke Deklaracije o unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja pozvani su svi privatni univerziteti, ali se saglasilo samo pet.

Izvor: Tanjug

08/07/2016 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments