Srbiji treba više stranih studenata!

15/09/2016 16:25

Srbiji treba više stranih studenata!

Državni sekretar u MInistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Vladimir Popović, izjavio je da je jedan od prioriteta da se poveća broj stranih studenata.

Prema njegovim rečima, s obzirom na dobru poziciju Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi Ministarstvo bi trebalo da poradi na povećanju broja studenata koji bi došli iz inostranstva.

Popović je u Beogradu na tribini o stranim studentima u Srbiji reako je da je važno da u zemlji ima što više stranih studenata, mada, kako je naveo, “nije ideja da se stranim studentima nadomeste domaći”.

On je rekao da trenutno u zemlji postoje dva programa za strane studente – “Svet u Srbiji” i “Srbija za Srbe iz regiona”, dodavši da je prvim programom definisano da studenti moraju da se vrate u zemlju iz koje su došli i da se tamo zaposle.

Popović je rekao da je program “Svet u Srbiji” počeo pre sedam godina i da je namenjen studentima i zemalja članicama Pokreta Nesvrstanih, a da se u okviru tog programa u Srbiji trenutno nalazi 200 studenata iz 50 zemalja.

Kako je naveo, u toku je konkurs za program “Srbija za Srbe iz regiona” u okviru kojeg će biti primljeno 20 kandidata.

Popović je kazao da u Srbiji preko zvaničnih programa ima 400 stranih studenata, ali da taj broj nije konačan, jer fakulteti imaju svoje programe u okviru kojih studenti dolaze.

Član Upravnog odbora Harvard kluba Srbija Jovan Jovanović ocenio je da je najznačajnije da se formira dobar sistem i okruženje u kojem će se strani studenti osećati dobro u Srbiji, dodavši da je motiv svih koji biraju gde će studirati kvalitet obrazovanja.

Izvor: RTV, Beta;

15/09/2016 16:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments