Tri decenije od napada na Malu Mo

01/04/2021 22:15

Tri decenije od napada na Malu Mo

Monika Seleš je bivša jugoslovenska teniserka sa devet gren slem titula. U martu mesecu bilo je tačno 30 godina od kako je dotakla zvezde, ali je brzo usledila i životna tragedija od koje se nikada nije oporavila. Proslavljena jugoslovenska teniserka je 1991. godine postala prvi reket planete.

Selešova, poznatija kao Mala Mo rođena je 2. decembra 1973. u Novom Sadu, a 1994. godine uzela je državljanstvo USA. Sa samo 16. godina osvojila je trofej na Rolan Garosu, postavši tako najmlađa osvajačica gren slema u Parizu. U bogatoj karijeri osvojila je čak 53 titule i zaradila oko 16 miliona dolara. Četiri puta je osvojila Australijan open i dva puta US open.

I u trenutku dok joj se smešila sjajna budućnost, najmlađa šampionka sveta umalo je izgubila život. Naime, pomahnitali obožavalac njene konkurentkinje Štefi Graf zabio joj je kuhinjski nož u leđa.

Drama u kojoj je mogla da izgubi život desila se u Hamburgu 30. aprila 1993. godine na stadionu Rotebaum. Selešova je tada imala 19 godina i igrala je meč sa Bugarkom Katarinom Malejevom. U pauzi između gemova Mala Mo se savila da zaštiti noge od hladnoće kada joj je zabijen kuhinjski nož u leđa, pred televizijskim kamerama.

Počinilac je bio Ginter Parhe iz istočne Nemačke, koji ju je danima pratio od hotela do stadiona. U početku, počinilac nije kažnjen, ali je sud naknadno proglasio Parhea mentalno poremećenom osobom, ali nije krivično odgovarao za svoj zločin. Parhe je osuđen na dve godine lečenja na psihijatriji.

Nakon mnogobrojnih terapija, Monika Seleš se u julu 1995. godine vratila u takmičarske vode, te je godinu kasnije osvojila svoj deveti gren slem u karijeri. Ali i ta sreća je bila kratkog veka.

Otac, za kojeg je bila jako vezana, umro je u maju 1998. godine i ona taj gubitak opisuje u svojoj biografiji kao “bol koja jače boli od hamburške rane”. Smrt oca, česte povrede, depresija, noćne more (posledica napada u Hamburgu) uticalo je da njena karijera krene silaznom putanjom.

Zvanično se povukla 2008. godine.

Primljena je u Međunarodnu tenisku kuću slavnih 2009. godine, a od penzionisanja, aktivno provodi vreme predavajući na teniskim klinikama govoreći o poteškoćama sa kojima se suočavala, a u vezi sa poremećajem ishrane.

Napisala je knjigu 2009. godine, Getting a Grip: On My Bodi, My Mind, My Self. Ubrzo se lansirala u svet fantastike za mlade i odrasle, napisavši prve dve knjige iz serije o teniskom internatu pod nazivom Akademija. Članica je sportske organizacije Laureus, zajedno sa Nađom Komaneči, Borisom Bekerom, Majklom Džordanom… Sarađuje sa mnogobrojnim organizacijama koje se bave zašitom životinja.

 

 

 

 

 

01/04/2021 22:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments