Uručena nagrada za književnost Uglješi Šajtincu

19/11/2014 17:02

Uručena nagrada za književnost Uglješi Šajtincu

Ove godine je nagrada Evropske unije za književnost otišla najperspektivnijim evropskim mladim piscima, a među njima je i Uglješa Šajtinac. Njemu je sinoć nagrada uručena.

Evropski komesar za kulturu Tibor Navračić rekao je na svečanosti dodele nagrada da je ova nagrada “važan put za uvažavanje bogatstva stvaralaštva i raznolikosti koju daje kultura našeg kontinenta”, što dokazuje da snaga reči prevazilazi granice.

Nagrada iznosi 5.000 evra, a osim Uglješe Šajtinca, dobitnici su i crnogorski pisac Ognjen Spahić, zatim mladi književnici iz Albanije, Bugarske, Češke, Grčke, Islanda, Letonije, Lihtenštajna, Malte, Holandije, Turske i Velike Britanije.

Dela nagrađenih pisaca će ostvariti subvencije Evropske komisije i imaće prednost u programima prevođenja na druge jezike.

Šajtinac kaže da je veoma zadovoljan nagradom i druženjem u Briselu, kao i da već ima ponude nekih izdavača zainteresovanih za prevođenje njegovih dela.

Šajtinac je dramski pisac, pripovedač i romansijer, rođen je 1971. godine u Zrenjaninu, a naslovi nekih njegovih romana su “Čuda prirode”, “Nada stanuje na kraju grada” i “Sasvim skromni darovi”, koji mu je doneo Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu “Bora Stanković”.

Njegove najpoznatije drame su “Hadersfild” po kojoj je snimljen i istoimeni film, zatim “Rekviziter”, “Banat”, i “Lepet mojih plućnih krila”.

Izvor: Blic

19/11/2014 17:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments