PMF u Novom Sadu zove da gledamo zvezde: Odobren projekat posmatranja noćnog neba

04/12/2017 16:46

PMF u Novom Sadu zove da gledamo zvezde: Odobren projekat posmatranja noćnog neba

Projekat „Vojvodina and Bács-Kiskun Night Sky as a Novel Touristic Attraction“, VoBaNISTA, odobren je za finansiranje u okviru programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije.

Učesnici na ovom projektu su naučni saradnici i profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kao i članovi astronomskih udruženja iz Novog Sada i Bačke Palanke, zajedno sa Fondacijom astronomske opservatorije iz Baje, Mađarska.

Cilj projekta je da upotrebi netaknuti potencijal regije Vojvodina/Bač-Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu i da ih razvije u nove turističke atrakcije ovog regiona.

Naime, projekat će biti realizovan putem konstrukcije jedinstvene mobilne opservatorije koja će turistima omogućiti posmatranja astronomskih objekata – planeta, zvezdanih jata i galaksija, kao i pojava na našoj matičnoj zvezdi Suncu, prvenstveno sa područja zaštićenih prirodnih rezervata, ali i iz gradskih sredina.

Ovo podrazumeva saradnju sa turističkim organizacijama i učešće u festivalima i drugim događajima koji imaju turistički značaj u ovom regionu. Biće realizovane i radionice koje će imati za cilj da ukažu na problem svetlosnog zagađenja, kao i nekoliko astronomskih kampova na Fruškoj gori.

04/12/2017 16:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments