Novi protesti studenata, ko ih organizuje i zašto

15/10/2014 09:34

Novi protesti studenata, ko ih organizuje i zašto

Studenti su najavili novi protest, a ovog puta će na ulice izaći pristalice Saveza studenata Beograda koje nisu zadovoljne dogovorom koji je SKONUS sklopio sa Ministarstvom prosvete.

Studenti će danas u 14 časova krenuti sa Studentskog trga ka zgradi Ministarstva prosvete.

Marko Pavlović, predsednik Saveza studenata Beograda, izjavio je za “24 sata” da SKONUS nije postigao nikakav konkretan dogovor sa Ministarstvom, već da su iz Ministarstva obećali da će fakultetima dati preporuke, koje u suštini ne moraju da poštuju – a to neće biti dobro po studente.

Da podsetimo, Ministarstvo je izjavilo da se zakon ne može menjati, a da će se neke stvari urediti podzakonskim aktima. Studenti nisu uspeli da dobiju 6 obaveznih rokova, te će ove godine imati ukupno pet rokova za polaganje. Dogovorom je SKONUS postigao da generacije 2010. i 2011. zadrže pravo na apsolventsku godinu, što će se urediti posebnom uredbom iz Ministarstva. Osim toga, Ministarstvo se obavezalo da će preporučiti fakultetima da ne naplaćuju takse koje ulaze u redovno školovanje, poput prijave ispita.

SKONUS

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) predstavlja najviše predstavničko telo studenata koje je predviđeno Zakonom o visokom obrazovanju. Predsednik SKONUS-a je Danilo Jeremić, a članovi su predstavnici svih studentskih parlamenata u Srbiji.

SKONUS je organizovao protest 7. oktobra, a nedavno je postigao dogovor sa Ministarstvom i otkazan je protest koji je bio zakazan za 13. oktobar. Ipak, mnogi su razočarani tim dogovorom jer ne menja mnogo toga, a pogotovo zbog smanjenog broja rokova.

Savez studenata Beograda

Savez studenata Beograda predstavlja jednu od najvećih studentskih organizacija u Srbiji. Oni su izrazili nezadovoljstvo postignutim dogovorom sa Ministarstvom, te su rešili da sami nastave sa protestima.

Studentski front

Ovo je jedna od najmlađih studentskih organizacija, a zalaže se za besplatno obrazovanje i ukidanje Bolonje. Članove organizacije mahom čine studenti sa Filozofskog, Filološkog i Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Filozofski, FPN

Filozofski i FPN su blokirali studenti koji nisu pripadnici nijedne studentske organizacije. Oni su se samostalno organizovali tako da svako ima jednako bravo glasa, a nemaju vođu ili predstavnika. Oni su blokirali fakultete i žele da se izbore za svoja prava na lokalnom nivou.

Izvor: 24 sata

15/10/2014 09:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments