Kampanja: “Pokaži svoje štrafte”

30/06/2021 22:11

 Kampanja: “Pokaži svoje štrafte”

Da li ste možda uočili specifične plave i crvene štrafte različitih nijansi na kravati nekog meteorologa? Možda ste na nekoj od društvenih mreža zapazili fotografiju na kojoj aktivistkinja nosi haljinu sa ovim istim štraftama, a ispod koje piše #ShowYourStripes?, pitaju nas sa portala Klima 101.

Kko navode, klimatske ili zagrevajuće štrafte (climate or warming stripes) osmislio je profesor Ed Hokins, sa Univerziteta u Redingu. One su vizuelni prikaz promene srednjih godišnjih globalnih temperatura od 1850. do 2020, a dizajnirane su sa ciljem da ilustruju povećanje srednje globalne temperature kroz godine, ali i da podstaknu razgovor i rešavanje klimatske krize.

Na letnju dugodnevnicu 21. juna pre dve godine pokrenuta je #ShowYourStripes kampanja. Ideja je objavljena da na sajtu showyourstripes.info . Na istoj stranici treba odabrati region i državu nakon čega će se pojaviti fotografija crvenih i plavih štrafti. Tu fotografiju treba podeliti sa prijateljima, kako bi se širila svest o globalnom zagrevanju i podstakla konverzaciju o klimatskim promenama.

Šta znače boje?

Autor Šestog izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promena (IPCC) Ujedinjenih nacija, Ed Hokins, osmislio je klimatske štrafte kako bi približio ozbiljnost globalnog zagrevanja celom svetu, a bez upotrebe komplikovanih grafika i teško razumljivih proračuna. On je 2018. godine sve relevantne i neophodne podatke pretočio u klimatske štrafte, koje izgledom podsećaju na sliku urađenju apstraktnog ekspresionizma, koristeći boju da prenese značenje.

Gledano sa leve na desnu stranu, svaka štrafta predstavlja godišnju promenu srednje temperature. Plava boja predstavlja godine koje su bile hladnije od proseka, dok nijanse crvene označavaju godine toplije od proseka. Ono što se jasno izdvaja na prikazu klimatskih štrafti za promene u srednjoj globalnoj temperaturi jeste trend zagrevanja poslednjih decenija uzrokovan antropogenom aktivnošću.

Za samo sedam dana, od pojavljivanja sajta,sa njega je skinuto oko milion različitih fotografija klimatskih štrafti, Vrlo brzo su se štrafte pojavile u medijima i na društvenim mrežama. Ali, su kreativni štrafte svojih zemalja “stavili” na šalove, džempere, a u jednom nemačkom gradu su nadležni tramvaj obojili u klimatske štrafte.

Kampanja živi već dve godine, apodržali su je i Svetska meteorološka organizacija (WMO) i Međuvladin panel o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija (IPCC). I to uoči 26. konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26), zakazane za decembar ove godine, u Glazgovu.

Ukoliko želite da podelite svoje štrafte, nije obavezno farbati automobil ili printati štrafte na komad odeće, dovoljno je da se podeli slika (možete je i sa našeg sajta preuzeti, jer to su “boje” Srbije) na društvenoj mreži i tako postanete deo konverzacije o globalnom zagrevanju razgovarajući sa ljudima iz okoline. Podizanjem svesti o klimatskoj krizi, povećava se i šansa za njeno razrešavanje.

30/06/2021 22:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments