Dan studenata i korona žurke

05/04/2021 11:10

Dan studenata i korona žurke

Studenti su pokretači napretka i nosioci ideja koje menjaju svet, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. On je čestitao svim studentima u Srbiji Dan studenata, koji se obeležava 4. aprila u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali na taj dan 1936. godine zbog narastajućeg fašizma u Evropi. Tada je tokom protesta ubijen student prava Žarko Marinović.

Prema rečima resornog ministra, jedan od ciljeva Vlade Srbije je da Srbija bude zemlja kvalitetnog obrazovanja. Ono treba da bude dostupno za sve i zbog toga se nastavlja ulaganje u sve nivoe obrazovanja, ali se radi i na usklađivanju zakonske regulative sa evropskim standardima.

Ružić je kazao i da je u toku javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kao i o Nacrtu zakona o studentskom organizovanju, kojim se po prvi put u Srbiji uređuje položaj i finansiranja studentskih organizacija i definiše način i postupak izbora za Studentski parlament. U vezi sa ovim zakonom najvažnije to, smatra Ružić, što su na njemu radili i studenti, a nacrt istog biće na javnoj raspravi do 17. aprila, nakon koje će biti upućen Vladi i Skupštini na usvajanje.

A, na studentskoj onlajn konferenciji posvećenoj dualnom obrazovanju na visokoškolskim ustanovama, resorni ministar je najavio da će prva novina biti dostupna studentima već od naredne akademske godine, a tiče se dualnih studija. Dualni oblik obrazovanja podrazumeva teorijsku nastavu, mentorstvo i rad u nekoj kompaniji. A to je model kroz koji bi studenti trebalo da se suoče sa svim radnim obavezama na poslu, kao da se upoznaju sa procesom i sistemom rada, načinom i kanalima komunikacije.

Dualnim studijskim programima pripremaju se u oblasti  Odevno inženjerstvo i dizajn, IT-a i industrije 4.0, vazduhoplovnog mašinstva i tekstilne industrije. Ovaj vid obrazovanja biće na akademskim i strukovnim studijama i uskoro će biti poznato i na kojim fakultetima. Kako je objašnjeno u ministarstvu, studenti će imati isti broj aktivne i praktične nastave, po 450 sati, a imaće i finansijsku podršku, 50 odsto od osnovne plate u skladu sa Zakonom o visokim dualnim studijama.

Korona žurke i prkos

Učesnici konferencije složili su se na kraju da razloga za slavlje nema, jer je koronavirus još prisutan i ugrožava živote ljude i svakodnevnicu. Te da je vakcinacija rešenje. Vakcina ima i na studentima je da pokažu odgovornost i prema najbližima, i prema društvu u celini tako što će se vakcinisati, zaključeno je na onlajn skupu.

Uslovljeni pandemijom i epidemiološkim merama Dan studenata je protekao bez javnih programa i manifestacija. Međutim, neprimerenog slavlja bilo je u Beogradu i Novom Sadu. Nadležni apeluju da studenti takvim ponašanjem krše propise države, ali i da zabrinjava to prkošenje epidemiološkim merama i vakcinaciji.

pročitajte još i :  Studenti, nikada nemate para? Evo u čemu grešite!

Statistika

Od ukupnog broja studenata 47.823 je 20.856 muškaraca i 26.967 studentkinja, stoji u zvaničnom saopštenju Rebuličkog zavoda za statistiku, a odnosi se na akademske/strukovne studije u 2020/2021 i tiče se studenata, koji su prvi put upisali prvu godinu studija na državnim i privatnim fakultetima, akademijama strukovnih studija i visokim školama u junu i septembru.

Prema tom dokumentu, na budžetu je upisano 24.770, od čega 10.226 studenata i 14.544 studentkinja, dok je samofinansirajućih 23.053, (10.630 studenata i 12.423 studentkinja).

Na državnim fakultetima prednjače žene, a od ukupno 28.746 upisanih 17.258 je ženskog pola. Sličan odnos je i na privatnim fakultetima, tačnije njih su upisala 3.793 studenta i 4.192 studentkinje.

Obrnuta slika je na Državnim akademijama strukovnih studija i visokim školama. Podaci kažu da je tamo upisano 4.647 muškaraca i 4.600 žena, više studenata u odnosu na studentkinje ima i na Privatnim visokim školama: 928 naspram 917.

Što se regiona u državi tiče, na severu Srbije od ukupnog broja 37.173 studenata je 16.188, dok je studentkinja 20.985. U Beogradskom regionu je upisano njih ukupno 26.866, od čega je 11.573 studenta i 15.293 studentkinja. Žene su brojnije i na jugu države, te tako od ukupnih 10.650, žena je 5.982.

 

 

05/04/2021 11:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments