Dan kineske kulture čaja obeležen u Novom Sadu

29/10/2014 11:07

Dan kineske kulture čaja obeležen u Novom Sadu

Juče je u Konfučijevom institutu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu obeležen Dan kineske kulture čaja.

Skupu je prisustvovala grupa profesora i studenata sa Univerziteta Džeđang, gde se izučavaju čajevi i njihovo pripremanje, i pokazala kako pravi kineski majstori prave i poslužuju čajeve.

Dan kineske kulture čaja. Foto: R. Getel/24 sata

Dan kineske kulture čaja. Foto: R. Getel/24 sata

Pred čajeva, okupljeni su imali priliku i da probaju tradicionalne kineske slatkiše koji se jedu uz čajeve, kao i kineske kolače.

Kineski direktor Konfučijevog instituta Jouhua Džao izjavio je da svako ko želi da izučava čajeve prvo treba da nauči dosta o kineskoj kulturi. On je rekao da se u Kini trenutno najviše pije zeleni čaj i dodao da oni izučavaju tehnike pripremanja čaja. Svaki list se posebno bere i suši, a voda se zagreva, pa zatim hladi.

Pripremanje čaja. Foto: R. Getel/24 sata

Pripremanje čaja. Foto: R. Getel/24 sata

To je umetnost. Da bismo približili kulturu jedni drugima, pre svega treba da prevaziđemo jezičku barijeru, a nakon toga i sve ostalo, rekao je Džao.

Dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš izjavila je da je interesantna činjenica da je reč čaj preuzeta iz kineskog jezika, a Kinezi je izgovaraju malo drugačije – “ča”.

Ona je dodala da se svaki čaj pije na određen, poseban način, i da su čajevi postali predmet izučavanja, kao što mi izučavamo enologiju. U svakoj od provincija u Kini zastupljena je druga vrsta čaja, a za njih to predstavlja posebnu filozofiju, rekla je ona.

Izvor: 24 sata

29/10/2014 11:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments