Dan kineske kulture čaja obeležen u Novom Sadu
Povezane objave
Juče je u Konfučijevom institutu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu obeležen Dan kineske kulture čaja.
Skupu je prisustvovala grupa profesora i studenata sa Univerziteta Džeđang, gde se izučavaju čajevi i njihovo pripremanje, i pokazala kako pravi kineski majstori prave i poslužuju čajeve.
![Dan kineske kulture čaja. Foto: R. Getel/24 sata](https://fakulteti.edukacija.rs/wp-content/uploads/2014/10/pravljenja-i-ispijanja-caja-caj-foto-robert-getel.jpg)
Dan kineske kulture čaja. Foto: R. Getel/24 sata
Pred čajeva, okupljeni su imali priliku i da probaju tradicionalne kineske slatkiše koji se jedu uz čajeve, kao i kineske kolače.
Kineski direktor Konfučijevog instituta Jouhua Džao izjavio je da svako ko želi da izučava čajeve prvo treba da nauči dosta o kineskoj kulturi. On je rekao da se u Kini trenutno najviše pije zeleni čaj i dodao da oni izučavaju tehnike pripremanja čaja. Svaki list se posebno bere i suši, a voda se zagreva, pa zatim hladi.
![Pripremanje čaja. Foto: R. Getel/24 sata](https://fakulteti.edukacija.rs/wp-content/uploads/2014/10/konfucijev-institut-umetnost-pravljenja-i-ispijanja-caja-caj-foto-robert-getel.jpg)
Pripremanje čaja. Foto: R. Getel/24 sata
To je umetnost. Da bismo približili kulturu jedni drugima, pre svega treba da prevaziđemo jezičku barijeru, a nakon toga i sve ostalo, rekao je Džao.
Dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš izjavila je da je interesantna činjenica da je reč čaj preuzeta iz kineskog jezika, a Kinezi je izgovaraju malo drugačije – “ča”.
Ona je dodala da se svaki čaj pije na određen, poseban način, i da su čajevi postali predmet izučavanja, kao što mi izučavamo enologiju. U svakoj od provincija u Kini zastupljena je druga vrsta čaja, a za njih to predstavlja posebnu filozofiju, rekla je ona.
Izvor: 24 sata
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*