Apel i peticija profesora i asistenata FTN

28/09/2015 15:11

Apel i peticija profesora i asistenata FTN

Više od 40 profesora i asistenata sa Katedre za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu, pokrenula peticiju protiv uništavanja ovog fakulteta.

Naime, otvoreno pismo i pecija profesora i asistenata FTN-a odnose se na odluke dekana tog fakulteta Radeta Doroslovačkog, čiji postupci dovode u pitanje opstanak najpopularnijih i najuspešnijih studijskih programa na FTN-u, navodi se u otvorenom pismu.

Osim toga, u otvorenom pismu se navodi da je Doroslovački 1. septembra odlučio da redovnu profesorku Zoru Konjović, koja rukovodi studijskim progamom Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, ukloni sa FTN-a.

“Dekan je profesorku Konjović pokušao da uceni time što joj je sugerisao da podnese zahtev za odlazak u penziju s početkom školske godine, kako on ne bi bio prinuđen da iznese određene dokaze. Prikupljanje tih navodnih dokaza je izvršio sam dekan, na način suprotan svim moralnim principima”, navedeno je u apelu.

Prema rečima profesora i asistenata, dekan nije uvažio mišljenje Departmana, a pojedinim profesorima je poručio da je “pronašao zamenu za sve nastavnike sa Katedre”, a takvi postupci dekana se ozbiljno kose sa etičkim principima akademske zajednice.

Ove godine je prvu godinu studija na tri studijska programa iz oblasti informaciono-komunilacionih tehologija u junskom upisnom roku upisalo 360 studenata, a zainteresovanih kandidata je mnogo više. Za jedno mesto na budžetu na ova tri programa konkuriše sedam srednjoškolaa sa najvišim ocenama, a najslabije rangirani studenti u ovoj školskoj godini ima 91 bod, od maksimalnih 100.

Sa ovih studijski programa se studenti, već po pravilu, zapošljavaju još pre nego što završe studije, a kod poslodavaca su oni ocenjeni kao najkvalitetniji IT kadar.

Prema rečima profesora i asistenata koji su sastavili otvoreno pismo, napad na najpopularniji studijski program u interesu je jedino studijskom programu Primenjeno softversko inžnjerstvo koji je je osmišljen u skladu sa potrebama kompanije Šnajder elektrik (Schneider Electric DMS NS). Međutim, ovaj smer privlači znatno manji broj studenata nego Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije.

“Umesto da podstiče da svi studijski programi iz IT budu jednako uspešni kao najpopularniji studijski program, dekan na ovaj način deluje protivno interesima celog Fakulteta i celokupne IT industrije po kojoj je Novi Sad prepoznatljiv”, navodi se u otvorenom pismu.

Potpisnici apela organizovali su i elektronsko potpisivanje peticije “Zaustavite uništavanje Fakulteta tehničkih nauka #zaZoruFTN”.

Izvor: Beta/RTV

28/09/2015 15:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran Destroyer
8 godine ranije

Bravo Rade. Tvoja nadaleko cuvena bahatost, neoprastanje studentima koji
pronadju gresku na tvojim predavanjima i teranje studenata da kupe uvek
tvoju najnoviju ovogodisnju skriptu se nije promenila. Ostao si
dosledan svojim principima. Bravo,bravo Rade!