Studentske vize za strance

26/04/2014 16:33

Studentske vize za strance

Ministar prosvete Tomislav Jovanović zatražio je od MUP-a Srbije da razmotri mogućnost da stranim studentima izdaju vize na duži vremenski period, umesto na tri meseca, jer je to u interesu države.

”To bi bila neka vrsta godišnje studentske vize ili studentskog pasoša za jednu školsku godinu i taj dokument bi se razlikovao od boravišne vize koja se sada izdaje strancima. Uvođenje takve vize bi olakšalo boravak i studiranje za više desetina hiljada zainteresovanih stranih studenata koji preko svojih ambasada u Srbiji poručuju da hoće ovde da se školuju, ali im je kratkotrajna boravišna viza velika prepreka”, kaže Jovanović napominjući da bi rešenje trebalo naći već za narednu školsku godinu.

Jovanović navodi da je u razgovorima sa diplomatskim predstavnicima Libije, Irana, Iraka, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Turske, Indije, Kine, Indonezije i drugih azijskih i afričkih zemalja „izražena spremnost da se broj studenata iz tih zemalja značajno poveća“.

”Procenjeno je da svaki strani student mimo fakulteta mesečno potroši oko 250 evra. Ako imate 10.000 studenata, to znači da oni ovde ostave oko 2,5 miliona evra svakog meseca. Dolazak stranih studenata nije interes samo institucija obrazovanja, već i lokalnih zajednica, gradova i opština i čitave države”, kaže Jovanović.

U cilju privlačenja što većeg broja studenata iz stranih zemalja, ministar prosvete je početkom aprila predložio Ministarstvu spoljnih poslova da se preko naših diplomatskih predstavništava u inostranstvu promoviše domaći obrazovni sistem organizovanjem manifestacija poput sajmova obrazovanja.

Za povećanje broja stranih studenata zainteresovan je i Beogradski univerzitet (BU). U nedavno usvojenoj Strategiji internacionalizacije istaknuto je da bi broj stranaca na fakultetima u sastavu BU trebalo da se udvostruči u naredne tri godine, a dugoročan cilj je da 10 odsto upisanih studenata budu stranci.

”Mi imamo kvalitetne studije, a da bismo privukli veći broj stranih studenata, moraju da se uvedu studentske vize za strance i obezbedi povoljan smeštaj. Ukoliko se ta dva pitanja reše, sigurno je da će se broj stranih studenata povećati u celoj Srbiji, a za Beograd je to ključno. Takođe, neophodno je povećati broj studijskih programa na engleskom jeziku”, izjavila je za Danas Ivanka Popović, prorektorka za nauku BU.

Strategija internacionalizacije BU predviđa i preispitivanje cena školarina, koje, kako se navodi u tom dokumentu, moraju biti „realne i dostupne studentima iz inostranstva“.

Izvor: Danas

 

26/04/2014 16:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments