Kako da uštedite mobilni internet na telefonu

05/05/2015 12:18

Kako da uštedite mobilni internet na telefonu

Ukoliko niste povezani na neku bežičnu mrežu, znate da je pametnije da ne skidate aplikaciju ili gledate neki video preko mobilnog interenta. S obzirom na to da je teško kontrolisati potrošnju mobilnog interneta, mnogi izbegavaju da ga koriste uopšte.

Međutim, ukoliko ipak koristite mobilni internet, postoje načini da uštedite kako se na kraju meseca ne biste iznenadili visokim računom za mobilni telefon.

Navigacija

Aplikacija za navigaciju, kao što su “Google Maps” ili “Apple Maps” koriste internet i mada im nije potrebna prevelika količina megabajta, ipak troše mobilni internet ukoliko je uključen.

Ukoliko ne želite da bez potrebe trošite svoje podataka za prenos, postoji opcija na ovim aplikacijama – “offline”, što omogućava da preuzeti deo mape pregledate i time uštedite dodatne megabajte, ali ukoliko vam je neophodna navigacija, onda vam ova opcija baš i nije od koristi.

Obratite pažnju šta skidate u mejlovima

Ukoliko vam neko u mejlu pošalje neki “attachment”, ne možete znati koliko će megabajta biti potrebno da biste i samo otvorili taj mejl, a ne preuzeli “attachment”.

Kako biste uštedeli na megabajtima, možete preuzeti Mailbox aprilkaciju – ukoliko ste Gmail i Icloud korisnik. Uz pomoć ove aplikacije, tekst mejla biće prikazan u jednostavnom crno-belo, tekstu bez dodatnih fontova ili fotografija, a biće prikazan i HTML poruke, kao i “attachment”, ukoliko postoji.

Odgovarajući internet pretraživač

Pojedini internet pretraživači koji dolaze sa vašim telefonom i nisu baš najefikasniji, a pogotovo nisu pogodni za uštedu megabajta. Opera Mini i Google Chrome su pretraživači koji imaju opciju da kompresuju sajtove pre nego što ih otvore, čime vam čine veliku uslugu i štede prilikom pretraživanja interneta.

Izvor: Telegraf

05/05/2015 12:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments