Crni ekran smrti, treće oko i maske sa senzorima

07/07/2021 14:27

Crni ekran smrti, treće oko i maske sa senzorima

Zaštitnu masku, pomoću koje se za 90 minuta može utvrditi da li je onaj koji je nosi zaražen koronavirusom napravili su u saradnji inženjeri MIT i Univerziteta Harvard. Kako je saopštio Tehnološki institut u Masačusetsu (MIT), u masku je ugrađen senzor, a isti taj se može ugraditi i u druge maske za lice i može se prilagoditi radi otkrivanja drugih virusa.

Kako je preneo portal N1, senzori su smešteni s unutrašnje strane maske i detektuju virusne čestice u dahu. Korisnik može da ga aktivira kada je spreman da uradi test. Rezultati se prikazuju samo na unutrašnjoj strani maske i to zbog zaštite privatnosti. Ovaj senzor su istraživači počeli da stvaraju pre nekoliko godina i korišćen je za otkrivanje infekcija virusom ebole i zike.

– Ovaj test je osetljiv jednako kao i zlatno-standardni, vrlo osetljivi PCR test, ali je i brz kao antigenski testovi koji se upotrebljavaju za brzu analizu na kovid-19 – objasnio je istraživač Piter Ngujen.

A, jedan južnokorejski dizajner osmislio je satirično rešenje za one koji ne mogu da se odvoje od svog pametnog telefona. Naime, ovaj pronalazak bi “smartfon zombije” trebalo da spasi od sudara sa zidom ili drugim objektima. Peng Min-Vok je razvio je robotsko “treće oko” koje se stavlja na čelo korisnika pametnog telefona. Kako je objašnjeno, “uređaj otvara prozirni kapak kada oseti da je korisnikova glava spuštena i okrenuta prema ekranu telefona”.

Više pogledajte u nastavku:

“Crni ekran smrti” je transformisan Plavi ekran smrti (BSOD – Blue Screen of Death) u novoj verziji Microsoftovog operativnog sistema – Windows 11. Iako, ažuriranje nije stupilo na snagu koristiće se u funkcionalnoj verziji operativnog sistema Windows 11. kako je saopšteno iz kompanije, ovo je najradikalnija BSOD promena još od uvođenja tužnog smajlija (operativni sistem Windows 8 2012. godine) i QR kodova iz 2016. godine.

Naime, BSOD se pojavljuje prilikom kritičnih grešaka, uključujući OS kernel i sadrži podatke zahvaljući kojima sistemski administratori mogu da shvate o kakvom se problemu radi. Dalje iz kompanije kažu da će koristiti “crni ekran smrti”, ali ostalo će ostati kako je i u sistemu Windows 10. A to znači da će biti prisutni i tužni smajli, QR kôd i druge informacije. Zanimljivo je i to što je u novoj verziji operativnog sistema “ekran smrti” zelen.

07/07/2021 14:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments