Bitkoini iziskuju više energije od zlata?

21/11/2018 14:58

Bitkoini iziskuju više energije od zlata?

Koliko energije je potrebno za proizvodnju bitkoina u odnosu na zlato?

Na ovo pitanje odgovorili su istraživači Maks Kraus i Tabet Tolejmat.

Više energije za bitkoine

Naime, Kraus i Tolejmat su izračunali da je za proizvodnju jednog bitkoina u vrednosti od jednog dolara, potrebno 17 megadžula, dok je za proizvodnju zlata u istoj vrednosti potrebno pet megadžula.

Dobijene vrednosti su uporedili sa potrošnjom energije u proizvodnji bakra i platine, u vrednosti od jednog dolara, koje iziskuje svega četiri megadžula ili šest.

Istraživači su istakli i da ostale kriptovalute poput litkoina i monera, zahtevaju dosta manje energije u odnosu na bitkoin.

Međutim, najviše energije, odnosno čak 122 megadžula, potebno je za proizvodnju aluminijuma, u vrednosti od jednog dolara.

U izračunavanje potrebne energije za proizvodnju bitkoina, nije uračunata energija koju troše kompjuteri prilikom perifernih aktivnost poput hlađenja računara, na primer.

Kako proizvodnja kriptovaluta zahteva intentzivan rad komjutera i veću potrošnju energije, loš uticaj po životnu sredinu je očigledan. Međutim, ono što je zabrinajvajuće jeste nedostatak merljive dobrobiti od proizvodnje bitkoina po istu tu sredinu. Odnosno, dobit je virtuelna, ali je šteta realna.

Izvor: nationalgeographic.rs

21/11/2018 14:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments