POSETITE NAS

Back to homepage

Odsek za poljoprivredno-prehrambene studije – Prokuplje

Adresa: Ćirila i Metodija 1, Prokuplje
Telefon: 027/324-311; 027/324-878
Email: [email protected]
Website: www.vpps.edu.rs

Odsek za poljoprivredno-prehrambene studije u Prokuplju je visokoškolska ustanova, koja ostvaruje vaspitno-obrazovnu i istraživačku delatnost u okviru Osnovnih strukovnih i Master strukovnih studija iz oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije i veterinarske medicine, utemeljenu na više od četrdeset godina dugoj tradiciji. U ovom periodu, Škola se razvila u obrazovnu i stručnu instituciju visoke reputacije.

Republika Srbija kao država raspolaže izuzetnim agroekološkim uslovima koji daju odlične preduslove za uspešnu i profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju. Odsek svoje mesto nalazi baš u ovom ključnom segmentu. Školujući stručne kadrove daje značajan doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje, kako ovog područja tako i zemlje u celini. Prenos stručnih saznanja o novim tehničkim, tehnološkim i marketinškim rešenjima i njihova primena na porodična imanja u ekološki prihvatljivim okvirima održivog razvoja bili su i biće u budućem periodu osnovni ciljevi Odseka.

Učešće na projektima je, takođe, jedan od prioriteta rada, pa je shodno tome u 2012. godini Škola aplicirala i kao nosilac projekta dobila Tempus projekat pod nazivom Agrivok. Sa zadovoljstvom ističemo da su na projektu učestvovale brojne visokoškolske ustanove iz zemlje i inostranstva i to iz: Mađarske, Češke, Grčke, Republike Srpske i Federacije BiH. Škola je u svojstvu partnera učestvovala na još jednom Tempus projektu pod nazivom ECBAC. U toku 2017. godine u svojstvu nosioca projekta aplicirala je i dobila projekat pod nazivom LANDS koji se bavi razvojem agroturizma, uz učešće većeg broja partnera iz Srbije, Federacije BiH i Evropske unije.

STUDIJSKI PROGRAMI

OSNOVNE STRUKOVNE STUDIJE

 • Voćarstvo i vinogradarstvo
 • Ratarstvo i povrtarstvo
 • Zaštita bilja
 • Stočarstvo
 • Prehrambena tehnologija
 • Strukovna veterina

MASTER STRUKOVNE STUDIJE

 • Biotehnologija sa modulima:
  • Biljna proizvodnja
  • Stočarska proizvodnja
  • Fitomedicina
  • Prehrambena tehnologija

VAŽNE INFORMACIJE ZA BUDUĆE STUDENTE

Broj slobodnih mesta na osnovnim strukovnim studijama:

Naziv studijskog programa Budžet Samofinansiranje
Voćarstvo i vinogradarstvo
22
4
Ratarstvo i povrtarstvo
20
2
Zaštita bilja
32
8
Stočarstvo
20
2
Prehrambena tehnologija
56
4
Strukovna veterina
26
2

Master strukovne studije – studijski program – Biotehnologija

Naziv studijskog programa Budžet Samofinansiranje
Modul – Biljna proizvodnja
0
8
Modul – Stočarska proizvodnja
0
8
Modul – Fitomedicina
0
8
Modul – Prehrambena tehnologija
0
8

U prvu godinu osnovnih strukovnih studija može da se upiše kandidat koji ima srednje obrazovanje u četvorogodišnjem i trogodišnjem trajanju i polaže ispit za proveru znanja. Ispit za proveru znanja se polaže iz predmeta hemija ili biologija.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments