Sistem obrazovanja po ugledu na finski

25/10/2013 14:02

Sistem obrazovanja po ugledu na finski

Tomislav Jovanović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekao je da sistem obrazovanja u Srbiji mora da se promeni po ugledu na finski, kako bi se stvorili stručnjaci, dodavši da je to ministarstvo predalo zahtev da se u budžet za narednu godinu finansiranje nauke poveća sa 0,3 na 1 odsto.

„Cilj ovog skupa je da se pokaže kakvo je obrazovanje u Srbiji i kakva je njegova regulativa, a zatim da se oni uporede sa finskim sistemom kako bi iskustva te zemlje Srbija iskoristila za unapređenje svog sveukupnog obrazovnog procesa, počevši od najnižeg nivoa do fakultetskog” kazao je ministar Jovanović.

Cilj saradnje sa stručnjacima iz Finske i saradnja u naučno-istraživačkom radu interesuje Fince. Jovanović je dodao da je cifra od 0,3 posto prosto nedovoljna za dalji razvoj mladih stručnjaka u oblasti nauke.

„Hiljade naučnih publikacija prezentovanih na Sajmu knjiga i enormno veliki broj stručnih i naučnih radova pokazuju naš potencijal i želju naših naučnika da se angažuju i mimo onoga što ulaže država. To je pokazatelj i stimulus meni da istrajem u nastojanjima da Vlada Srbije izdvoji značajno veća sredstva. To naši naučnici, nastavnici i podmladak očekuju i zaslužuju” rekao je Jovanović.

Seminar „Obrazovanje kao ključ uspeha – Finska iskustva” na kome su prisustvovali stručnjaci iz Finske i Srbije i na kome je jedna od glavnih tema bila šta može Srbija da primeni u sistemu obrazovanja po uglednu na Finsku.

Izvor: Blic

25/10/2013 14:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments