Razgovaraćemo na svim jezicima?

16/08/2018 14:00

Razgovaraćemo na svim jezicima?

U skorijoj budućnosti moći ćemo da komuniciramo na stotinu jezika, a to će nam omogućiti tehnologija.

Naime, kompanija “Mimanu” iz Mančestera planira da lansira set slušalica koje simultano prevode.

Nova tehnologija

Šef kompanije “Mimanu”, Deni Manu došao je na ovu ideju nakon što se na jednom od njegovih sastanaka prevodilac zbunio i nije mogao da se snađe u daljem prevodu.

Nove bežične slušalice funkcionišu tako što se spajaju sa pametnim telefonom i nude prevod sa 37 jezika, za sada.

“Mimanu klik”, koristeći više tehnologija obezbeđuje adekvatan prevod, od pisma u govor i obratno, kao i prepoznavanje glasa.

Nova tehnologija preti da ozbiljno ugrozi Google translate i slične aplikacije. Najbliža ovoj tehnologiji je aplikacija “Unbabel” koja koristi veštačku inteligenciju kako bi pomogla u prevodima. U planu su i projekti koji će ozbiljno prevazići sve što postoji.

Kompanija “Unbabel” osnovana pre četiri godine, čije je sedište u San Francisku i Lisabonu, razvila je sistem tehnološkog posrednika koji omogućava da se poruke šalju i dobijaju na izabranom jeziku.

Ovaj tehnološki posrednik prevodi sve. Nakon što tehnologija postane 100 odsto tačna, promeniće u potpunosti način na koji svet funkcioniše.

U kompaniji radi 55.000 prevodilaca koji pregledaju sav materijal, čija tačnost u prevodu mora dostići minimalnih 99 odsto.

Kad osnovni rad završi mašina, prevodioci dodaju “ljudski dodir” i oblikuju konačni proizvod kako bi prevedeno bilo u skladu sa duhom jezika.

16/08/2018 14:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments