Pametni telefoni kao upozorenje na zemljotres

15/04/2015 10:23

Pametni telefoni kao upozorenje na zemljotres

Naučnici poručuju da postoji mogućnost da će upozorenje na sledeći veliki zemljotres doći sa pametnih telefona i elektronskih fitnes uređaja.

Kada je prošle godine dolinu Napa, u Sjedinjenim Američkim Državama, pogodio zemljotres magnitude 6.0, senzori na fitnes uređajima proizvođača Jawbone su registrovali seizmičke poremećaje u Berkliju, Oklandu i San Hozeu. Blogeri pomenute kompanije, koji su na momenat preuzeli ulogu naučnika, podelili su svoja zapažanja ukazujući na promene u radu ovih uređaja koje su se dogodile u ranim jutarnjim satima, baš kada i zemljotres.

Međutim, postavlja se pitanje da li ovakvi podaci mogu da imaju ikakvu značajniju ulogu, osim što mogu da posluže kao materijal za izradu infografika. Mogu li se informacije koje su prikupili senzori mobilnih telefona i fitnes uređaja iskoristiti za predviđanje zemljotresa?

Naučnici daju potvrdan odgovor na ovo pitanje. Oni ističu da GPS senzori u našim telefonima mogu da zabeleže trenutak kada se dogodi iznenadni pokret u nekom smeru. Ukoliko stotine ili hiljade korisnika svojim uređajima istovremeno zabeleži isti pokret, to bi moglo da ukazuje na potencijalno seizmičko pomeranje.

Ova ideja je testirana pomoću kompjuterskog modela koji je dizajniran tako da pretpostavi kako bi izgledali podaci na mobilnim telefonima u momentima pre, za vreme i posle snažnog zemljotresa. Primena ovog modela je podrazumevala oponašanje uslova do kojih bi došlo u slučaju zemljotresa magnitude 7.0 u trusnoj zoni Hejvarda u Kaliforniji, a isto tako je simuliran razarajući zemljotres koji je pogodio Japan 2011. godine, za šta su iskorišćeni realni seizmički podaci prikupljeni za vreme ovog nemilog događaja.

Istraživanje je pokazalo da je preporučeno očitavanje podataka sa najmanje 5.000 pametnih uređaja, kako bi se isti mogli smatrati indikatorom za početak velikog zemljotresa i kako bi, na osnovu njih, lokalni zvaničnici mogli da pošalju upozorenje o opasnosti od zemljotresa drugim gusto naseljenim područjima, i to u roku od pet sekundi pre nego što do zemljotresa dođe. Iako pet sekundi ne zvuči mnogo, istraživači kažu da to može biti dovoljno da se oglase alarmi, isključe gasni dovodi i obaveste vartogasne službe.

Naučnici se sve više okreću pomoći mase, kada se radi o pronalaženju najboljeg alata za predviđanje katastrofa. U izgradnji modela za predviđanje zemljotresa i ranije se koristio ovaj pristup, pa su se zato prikupljala i analizirala individualna iskustva tokom i nakon zemljotresa.

Ipak, sa dolaskom pametnih telefona i sa rezultatima najnovije studije o njihovom potencijalu, nastupila je nova era u ranom predviđanju zemljotresa.

15/04/2015 10:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments