Kafići za popravku telefona

09/06/2021 22:20

Kafići za popravku telefona

Prema Pregledu globalnoge- otpada Ujedinjenih nacija, planetarno je u 2019. godine napravljeno 53,6 miliona tona elektronskog smeća. Od tog broja tek je nešto oko petine reciklirano.Izveštaj predviđa da će do 2030. godine biti 74 miliona tona elektronskog otpada.

Stručnjaci upozoravaju da ukoliko se ne recikliraju metali koji su iskopani i upotrebljeni, kompanije moraju da “iskopavaju” nove sirovine čime se dodatno oštećuje Zemlja. Ukoliko bi se produžio vek trajanja pametnim telefonima i drugoj elektronici za samo jednu godinu uradilo bi se isto kao da je sa puteva sklonjeno dva miliona automobila, kad se radi o emisiji ugljen-dioksida.

Ovoj ideji, o dužem veku trajanja aparata, pridružile su i pojedine kompanije najavljujući da bi frižideri, veš mašine i televizori trebalo da  budu i jeftiniji prema novim propisima EU, a koji stupa na snagu ovog leta. I dok se ne usaglase i jasno definišu svi normativi u vezi sa jeftinijim uređajima ili servisima istom, širom sveta se otvaraju kafići za popravku manjih aparata i telefona.

foto: BBC

Prvi takav kafić osmislila je novinarka Martina Postma, a otvoren je u Amsterdamu 2009. godine. Danas postoji sličan i u Velikoj Britaniji, kao i u holandskom i ovde su popravke besplatne. Proizvodi koji se popravljaju su tosteri, radio aparati, satovi, čajnici, pametni telefoni, satovi…

Od skoro i u Indiji postoji takav lokal, iako tamo popravke nisu skupe, ali kako je štedljivost ukorenjena u tom društvu, kafić tog tipa nije iznenađenje. Na listi država je i Argentina. Klub de Reparadores radi u Buenos Airesu i posla najviše ima, jer je dugotrajna kriza u toj zemlji uslovila uvoz određene robe i rezervnih delova. I upravo je to nateralo lokalne stručnjake na popravku aparata i telefona.

A u međuvremenu, Nigerija je proizvela svoj prvi pametni telefon. Telefon je nazvan “ITF Mobile”. Novi uređajem prvi se svetu pohvalio nigerijski ministar industrije, trgovine i investicija Otunba Ričard Adeniji Adebajo i to tamošnjem predsedniku. Resorni ministar objasnio je da je telefon deo projekta Odeljenja za električnu/elektroničku tehnologiju. Kako je dalje objasnio, telefon je u potpunosti domaći proizvod, a cilj je da se proizvede 12 različitih mobilnih aparata u okviru tog projekta.

09/06/2021 22:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments