Back to homepage

Studije u Velikoj Britaniji

westminster

Studije u Velikoj Britaniji su poznate po tome što inspirišu studente da razviju svoje znanje i veštine. Studenti imaju tu slobodu da razvijaju svoju kreativnost uz punu podršku profesora i asistenata.

Visoke škole, fakulteti i univerziteti u Velikoj Britaniji pružaju vrhunsko obrazovanje. Studentima je otvoren put da uče ono što vole i steknu kvalifikacije koje su priznate od strane poslodavaca širom sveta.

Sve obrazovne ustanove u Velikoj Britaniji prate stroge standarde postavljene od strane vlade.

ŽELIŠ DA STUDIRAŠ U INOSTRANSTVU?

Ukoliko ste se odlučili da studije nastavite u inostranstvu, za to postoji posebna procedura, a naš stručni tim će biti uz vas tokom celog procesa. Pomažemo vam u pripremi dokumentacije, posredujemo prilikom upisa, pomažemo u odabiru fakulteta.

DETALJNIJE

POMOĆ PRI IZBORU FAKULTETA ILI VISOKE ŠKOLE

Ne znate šta da upišete ili želite da se prebacite na drugi fakultet? Portal Edukacija, pomaže vam pri izboru fakulteta kroz test profesionalne orijentacije. Takođe, posredujemo prilikom prebacivanja sa jednog na drugi fakultet ili visoku školu.

DETALJNIJE

OSTVARI POPUST NA ŠKOLARINU I DO 20%!

Ostvarite popust na školarinu prilikom upisa privatnog fakulteta ili visoke škole i uštedite i do 20%. Sačuvajte vreme i novac, a brigu o upisu prepustite nama. Ustanove sa kojima sarađujemo su najbolje privatne obrazovne ustanove u zemlji!

DETALJNIJE

Upis na fakultete u Velikoj Britaniji - Šta je potrebno?

Za upis u neki od britanskih univerziteta vam je neophodna potvrda o znanju engleskog jezika, studentska viza i, ukoliko ne želite sami da plaćate studije, potrebna vam je i neka od mnogobrojnih stipendija.

Potvrda o znanju engleskog jezika se dobija polaganjem nekih od međunarodno priznatih ispita poput Kembridžovih ESOL i IELTS ispita i TOEFL ispita. Više o polaganju ovih ispita možete naći OVDE i OVDE.

Prijavne formulare za upis na većinu univerziteta u Britaniji možete naći na sajtu UCAS-a.

Sajt Britanskog saveta u Srbiji (http://www.britishcouncil.rs/programmes/education) vam nudi sve podatke o dokumentaciji potrebnoj za prijavu i upis.

Koliko koštaju studije?

Cene školarina zavise od fakulteta, odnosno univerziteta u kom želite da studirate. Kursevi mogu da se kreću po cenama između 4.000 i 21.000 funti godišnje.

Svaki fakultet i univerzitet nudi informacije o školarinama i studijskim programima na svom sajtu.

Studentske vize

Za studiranje u Velikoj Britaniji vam je neophodna viza. Hiljade studenata godišnje uspešno dobije studentsku vizu u Velikoj Britaniji. Vlada ove zemlje prima studente iz svih zemalja i ne postoji ograničenje za broj studentskih viza koja se izdaju svake godine.

Prijavu za odgovarajuću vizu možete podneti OVDE

Kada podneti prijavu za vizu?

Važno je napomenuti da prijava za vizu treba da se podnese pre početka studija. Mnogi studenti nisu svesni da ovaj proces traje dugo i često se desi da ne stignu na vreme sve da obave.

Od vas će se tražiti i potvrda o finansijskom stanju kao i o kvalifikacijama i obrazovanju. Takođe ćete proći kroz intervju i biometrički test, pa je bitno spremiti se na vreme.

Proces za dobijanje studentske vize traje u zavisnosti od zemlje iz koje dolazite. OVDE možete videti više o tome koliko vam je vremena potrebno za dobijanje vize.

Koju vizu tražiti?

Vrsta vize koju tražite zavisi od vaših godina i dužine trajanja studija.

Kratke studije:

  • Za studente mlađe od 17 godina koji žele da idu na kratki kurs u trajanju do 6 meseci, neophodna je sledeća viza: https://www.gov.uk/child-visit-visa
  • Za studente starije od 17 godina koji žele da idu na kratki kurs u trajanju do 6 meseci, neophodna je sledeća viza: https://www.gov.uk/study-visit-visa
  • Ukoliko želite da studirate engleski postoji mogućnost produžetka studija do 11 meseci.

Pune studije:

Stipendije

Studentske stipendije su najčešći i najbolji način da se besplatno studira u Velikoj Britaniji. Broj stipendija na raspolaganju je uvek manji od potražnje pa je bitno spremiti se i prijaviti se na vreme.

OVDE možete naći velik broj stipendija, u zavisnosti od predmeta.

Postoje razni načini da se dođe do stipendije koja vam najviše odgovara. Najbolje je obratiti se ministarstvu za prosvetu ili kancelariji Britanskog saveta u vašoj blizini. Oni će vam ponuditi neke studentske programe i stipendije koje će vas zanimati.

Evo nekoliko međunarodnih programa studentske razmene sa stipendijom:

Troškovi

Dok stipendije pokrivaju troškove studiranja i džeparac, studenti će u većini slučajeva morati sami da plate neke druge troškove. Tu uglavnom spadaju troškovi za prevoz i smeštaj. Ponekad je studentima omogućeno da deo studija plate sami, ukoliko nisu uspeli da dobiju punu stipendiju.

Najbolje je postarati se o finansijskoj situaciji pre odlaska na studije. U samom toku studija može biti veoma teško naći finansijsku pomoć, ukoliko bude bila potrebna.

U slučaju finansijskih problema tokom studija, možete posetiti ovaj SAJT

Pogledajte još