Back to homepage

Fakulteti i univerziteti u Velikoj Britaniji

Zahvaljujući svojoj jakoj reputaciji, univerziteti i fakulteti u Velikoj Britaniji privlače vodeće akademske stručnjake. Studenti se podstiču da izražavaju svoje ideje i misle za sebe.

Svi kursevi razvijaju kritičko razmišljanje, donošenje odluka i kreativnost. Ovo su veštine koje traže najozbiljniji poslodavci.

Kvalitet obrazovanja u Velikoj Britaniji se najbolje vidi po ostvarenim rezultatima:

  • Četiri od šest najboljih svetskih univerziteta se nalaze u Velikoj Britaniji. To su Kembridž, UCL, Oksford i Imperial College London.
  • Velika Britanija je druga u svetu po saradnji između univerziteta i firmi.
  • Velika Britanija je vodeća istraživačka nacija. Istraživači koji rade u Velikoj Britaniji pišu najviše članaka, a njihovi članci se koriste i citiraju svugde u svetu.
  • 54% od svih istraživanja u Velikoj Britaniji se smatra kao vodeće u svetu.
  • Preko 88% inostranih diplomaca je zadovoljno sa studijama u Velikoj Britaniji.
  • 93% britanskih diplomaca je dalo pozitivnu ocenu svojim profesorima i programu studiranja.
  • Velika Britanija ima najmanju stopu studenata koji su napustili studije u Evropi.
  • Čak 88 nobelovaca je studiralo u Velikoj Britaniji, počevši od 1903. godine pa do danas.

Izdvojili smo četiri najpoznatija britanska univerziteta.

Cambridge

Univerzitet u Kembridžu ima bogatu istoriju. Njegov prestiž privlači ne samo studente, već i turiste iz svih krajeva sveta. Zgrade fakulteta, muzeji i ostali lokaliteti Kembridža pružaju zanimljiv uvid u istoriju akademskih poduhvata prošlih generacija. Kembridž je jedan od najstarijih univerziteta u svetu i najveći je u Velikoj Britaniji. Njegova reputacija je svetski poznata i odražava intelektualna dostignuća svojih studenata, kao i vrhunska istraživanja sprovedena od strane zaposlenih na univerzitetu.

Kembridž postavlja visoke standarde drugim univerzitetima zahvaljujući bogatim resursima koje ima na raspolaganju. Tu spadaju ogromne biblioteke, muzeji i druga zdanja. Studijski program podrazumeva predavanja, seminare i vežbe koje vode eksperti, ali takođe i personalizovano učenje, po čemu se ovaj univerzitet izdvaja. Studenti su u stalnoj komunikaciji sa profesorima, koja može biti i formalna i neformalna.

Postoji 31 fakultet na Kembridžu, od kojih su 3 samo za žene (New Hall, Newnham i Lucy Cavendish), dok su 2 samo za diplomce (Clare Hall i Darwin). Fakulteti sami biraju osoblje i studente, u skladu sa propisima univerziteta. Diplome deli univerzitet. Znanja i iskustva studenata i profesora se dele na nivou fakulteta, ne samo po odsecima. Ovo omogućuje slobodnu razmenu ideja koje često vode do osnivanja raznih kompanija. Fakulteti Trinity i St John’s imaju svoje naučne parkove, pa samim tim doprinose reputaciji Kembridža kao inovativnog, tehnološki razvijenog univerziteta. Tu se takođe organizuju razni sportski i kulturni događaji, najčešće od strane samih studenata ili profesora.

Iako ovaj univerzitet ne nudi kurseve iz umetnosti i sporta, njihovi studenti su poznati po mnogim postignućima iz ovih oblasti. Za ovo su zahvalne mnoge vannastavne aktivnosti kojima studenti razvijaju i usavršavaju svoje sposobnosti.

Adresa:

Trinity Lane
Cambridge
CB2 1TN
Velika Britanija

University College London (UCL)

university college london

Poznat kao intelektualna velesila sa svetskom reputacijom, ovaj univerzitet se neprekidno nalazi među 3 najbolja u Britaniji i među najboljih 5 u svetu. Smešten je u srcu Londona, okružen mnogim bibliotekama, muzejima, arhivskim zdanjima i profesionalnim ustanovama.

UCL je svestrani univerzitet sa međunardno priznatom reputacijom kvaliteta predavanja i istraživanja. Predavanje na ovom univerzitetu je usmereno upravo istraživanjima. Studijski programi koji se nude odražavaju najnovija istraživanja koja eksperti prenose studentima. UCL ima više od 4000 akademskih i istraživačkih stručnjaka, dok je odnos studenata prema profesoru među najboljim u Britaniji (oko 9 studenata po profesoru). Njihovi akademci su osvajali 21. Nobelovu nagradu, od kojih je najskorija bila 2009. godine.

Pored toga što je dinamičan i izazovan, UCL je otvoren za sve nacije i kulture. Gotovo 40% studenata dolazi iz inostranstva.

Adresa:

Gower Street
London
WC1E 6BT
Velika Britanija

Imperial College London

imperial college london

Ovaj univerzitet je svetski poznat po svojim stipendijama, studijskim programima i istraživanjima u polju nauke, inženjeringa i medicine (naročito u njenoj primeni u industriji, trgovini i zdravlju). Osnovan je 1907. godine i nalazi se u središtu Londona. Već godinama unazad ubrajan je među 3 najbolja univerziteta u Britaniji, a 2013. godine je bio osmi u svetu.

Imperial College London ima preko 3000 zaposlenih akademskih i istraživačkih stručnjaka i preko 15000 studenata iz više od 125 zemalja. Njihova vrhunska reputacija iz oblasti nauke, inženjeringa, medicine i ekonomije privlači studente i profesore najvišeg kalibra. Zaposleni na ovom univerzitetu se često konsultuju sa članovima vlade i pružaju razne informacije medijima. Postoje diplomske i postdiplomske studije iz svih grana nauke, inženjeringa i medicine.

Program finansijske podrške za naredne godine predviđa velikodušnu podršku domaćinstvima sa godišnjim prihodima u iznosu do 60,000 funti. Detalji o studentskim troškovima i stipendijama za sve studente se mogu naći na sajtu univerziteta www.imperial.ac.uk/studentfinance. Smeštaj za studente je obezbeđen tokom prve godine osnovnih studija. Više detalja o kursevima i upisu možete naći ovde www.imperial.ac.uk/prospectivestudents.

Adresa:

South Kensington Campus
London
SW7 2AZ
Velika Britanija

Oxford

oxford

Oksford je najstariji univerzitet među državama engleskog govornog područja i postoji već 9 vekova. Kao međunarodno priznat centar za učenje i istraživanje, Oksford privlači studente i akademce širom sveta. Više od jedne četvrtine studenata dolazi iz inostranstva. Ukupno ih ima preko 18.000 i oni predstavljaju više od 130 različitih nacionalnosti.

Ovaj univerzitet ima specifičnu vrstu uprave. Postoji 39 samostalnih fakulteta koji sa univerzitetom čine određenu vrstu federalnog sistema. Osnovne i postdiplomske studije su dostupne na 30 fakulteta, dok 7 ima samo postdiplomske studije. Ne postoji tačan datum osnivanja, ali se zna da je predavanje postojalo u određenoj formi od 1096. godine, da bi se naglo razvilo počevši od 1167. godine kada je Henri II zabranio engleskim studentima da studiraju u Parizu.

Oksford je jedan od najinovativnijih univerziteta, poznat i po preduzetničkom duhu. Njihova tradicija izuma i otkrića je duga 800 godina i vode po stvaranju poslova, bogatstva, veština i inovacije u 21. veku. Oksford je takođe poznat po razvijanju polise intelektualne svojine univerziteta. Svake godine privlače nadarene studente velikih potencijala, na osnovnim i postdiplomskim studijama, iz celog sveta.

Oni koji upišu Oksford imaju tu privilegiju da studiraju na međunarodno priznatom fakultetu, poznatom po viševekovnoj tradiciji akademskih dostignuća i inovacije. Oksford ispunjava sve moguće uslove studentima i profesorima zahvaljujući bogatim resursima, od kojih treba izdvojiti 100 samostalnih biblioteka.

Adresa:

Wellington Square
Oxford
NY
OX1 2JD
Velika Britanija

Internati

Britanski internati nude odlične uslove za učenje i život. Svim stranim studentima je na raspolaganju smeštaj u nekom od domova internata.

Boravak u internatima u većini slučajeva ne pokriva stipendija pa studenti moraju sami da plaćaju smeštaj koji se kreće između 60 i 120 funti mesečno, ili više, u zavisnosti od kvaliteta smeštaja.

U privatnim internatima (većina internata u Britaniji su privatni) prosečan broj studenata u jednoj grupi je 9,4. To znači da profesori imaju više vremena da se posvete svakom studentu pojedinačno.

Internati su za studente starije od 18 godina i 91% njih svoje studije nastavlja na višem nivou.