Back to homepage

Studije u Švedskoj

svedska

Kritičko mišljenje i lična inicijativa leže u osnovi švedskog obrazovnog sistema. Odnosi između studenata i profesora su otvoreni i neformalni, podstiču vas da stvarate sopstvena mišljena i donosite dobre odluke. Grupe na predavanjima su male što ostavlja dovoljno prostora za dijalog i saradnju.

Studentska populacija je raznovrsna, studenti dolaze iz 106 različitih zemalja. Većina programa uključuje studente iz svih delova sveta što znači da ćete imati kolege iz zemalja od Kine do Čilea. Steći ćete bitne interkulturalne veštine i naučiti da razmišljate iz više perspektiva.

Engleski jezik

Skoro svi stanovnici Švedske govore engleski i često ga koriste. Neće vam biti potrebno da naučite još neki jezik kako biste se snašli. Ako želite da naučite švedski, većina fakulteta nudi časove iz ovog jezika pa ćete lako savladati osnove i napredovati.

Visoki akademski standardi

Švedski univerziteti su poznati po istraživačkom radu, samostalnom mišljenju i strogoj kontroli kvaliteta, na unutrašnjem i spoljašnjem nivou. Švedski obrazovni sistem je drugi u svetu, a prvi u poređenju sa GDP-om.

Univerziteti u Švedskoj imaju dugu tradiciju akademskog uspeha i datiraju od 1477. godine. Švedska je domovina Nobelove nagrade, najprestižnijeg akademskog priznanja.

ŽELIŠ DA STUDIRAŠ U INOSTRANSTVU?

Ukoliko ste se odlučili da studije nastavite u inostranstvu, za to postoji posebna procedura, a naš stručni tim će biti uz vas tokom celog procesa. Pomažemo vam u pripremi dokumentacije, posredujemo prilikom upisa, pomažemo u odabiru fakulteta.

DETALJNIJE

POMOĆ PRI IZBORU FAKULTETA ILI VISOKE ŠKOLE

Ne znate šta da upišete ili želite da se prebacite na drugi fakultet? Portal Edukacija, pomaže vam pri izboru fakulteta kroz test profesionalne orijentacije. Takođe, posredujemo prilikom prebacivanja sa jednog na drugi fakultet ili visoku školu.

DETALJNIJE

OSTVARI POPUST NA ŠKOLARINU I DO 20%!

Ostvarite popust na školarinu prilikom upisa privatnog fakulteta ili visoke škole i uštedite i do 20%. Sačuvajte vreme i novac, a brigu o upisu prepustite nama. Ustanove sa kojima sarađujemo su najbolje privatne obrazovne ustanove u zemlji!

DETALJNIJE

Fakulteti i univerziteti u Švedskoj

Kompletnu listu fakulteta i univerziteta u Švedskoj možete pogledati OVDE

Univerzitet u Stokholmu

Od svog osnivanja 1878. godine, Univerzitet u Stokholmu se isticao po otvorenom pristupu predavanjima i inovaciji. Ima modernu infrastrukturu i multikulturalno okruženje. Spada u jedan od 100 najboljih univerziteta na svetu. Preko 70.000 studenata i 5.000 zaposlenih međusobno sarađuju u oblastima poput prirodnih i društvenih nauka, jezika itd.

Vrhunski nivo obrazovanja i istraživanja doprinosi individualnim i društvenim promenama. Istraživači imaju udela u javnosti, politici i čine deo komiteta za Nobelovu nagradu.

Stokholm je kulturni i ekonomski centar zemlje, a bogata priroda samo doprinosu neverovatnom doživljaju ovog grada.

Studijski programi:

 • Biologija
 • Hemija
 • Ekologija
 • Matematika i fizika
 • Jezici
 • Filozofija
 • Medijske studije
 • Psihologija
 • Pravo
 • Sociologija
 • Političke nauke

stockholm university

Univerzitet u Malmeu

Akademski model u Švedskoj se značajno razlikuje od ostatka sveta. Poznat je po individualnom pristupu obrazovanja na svim nivoima učenja, a studenti su odgovorni za sopstveni napredak.

Otvorena i interaktivna atmosfera na Univerzitetu u Malmeu podstiče kritičko mišljenje, diskusije i povećanu aktivnosti na predavanjima i seminarima.

Pored prisustva i aktivnosti na predavanjima, od studenata se očekuje i posvećen rad van fakulteta, individualno i u grupama sa kolegama.

Glavni alati švedskog pedagoškog modela obrazovanja su priznanje i motivacija.

malmo university

Fakulteti:

 • Medicinski fakultet
 • Fakultet društvenih nauka
 • Fakultet obrazovanja
 • Stomatološki fakultet
 • Tehnološki fakultet

Koliko koštaju studije?

Prosečne cene školarina za studente iz zemalja van EU su 9.700 evra godišnje za studije iz oblasti jezika, prava i društvenih nauka. Za oblasti iz prirodnih nauka, prosečna cena je 15.000 evra godišnje.

Troškovi prijave su oko 90 evra.

Spisak stipendija možete pogledati OVDE

Upis na fakultete u Švedskoj - Kako se prijaviti?

Prvo je potrebno napraviti nalog na sledećem SAJTU

Zatim treba da odaberete listu željenih studijskih programa.

Proverite sa odabranim fakultetom koji dokumenti su vam potrebni za upis.

Pošaljite popunjenu prijavu zajedno sa svim neophodnim dokumentima na sledeću adresu:

University Admissions in Sweden
FE 1
SE-833 83 Stroemsund
Sweden (EU)

Rokovi za prijavu?

Za studije koje počinju na jesen (prvi semestar):

 • Januar

Za studije koje počinju na proleće (drugi semestar):

 • Avgust

Pogledajte još