Back to homepage

Studije u Grčkoj

greece

Geo-politička pozicija Grčke je smešta u centar dešavanja jugoistočne Evrope. Takođe predstavlja dodirnu tačku Azije i Evrope pa je karatkerišu brojne aktivnosti grčkih i internacionalnih kompanija u oblastima trgovine, turizma i ugostiteljstva. Ove kompanije zapošljavaju veliki broj diplomaca sa grčkih fakulteta koji se izdvajaju po ponuđenom kvalitetu obrazovanja.

Obrazovne institucije često ispunjavaju potrebe tržišta, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i saradnji sa evropskim i američkim institutima. Studiranjem u Grčkoj dobijate ne samo dobru osnovu za profesionalnu karijeru već i za nastavak studija.

Za strane studente, postoji nekoliko opcija za studiranje u Grčkoj. Možete studirati na engleskom i ukoliko znate grčki, takođe na grčkom. Ako vas ne zanimaju redovne studije, možete upisati neki od kurseva obuke na grčkim univerzitetima. Atina i Tesaloniki su dva glavna grada za studiranje u Grčkoj. Imaju najviše univerziteta i fakulteta.

ŽELIŠ DA STUDIRAŠ U INOSTRANSTVU?

Ukoliko ste se odlučili da studije nastavite u inostranstvu, za to postoji posebna procedura, a naš stručni tim će biti uz vas tokom celog procesa. Pomažemo vam u pripremi dokumentacije, posredujemo prilikom upisa, pomažemo u odabiru fakulteta.

DETALJNIJE

POMOĆ PRI IZBORU FAKULTETA ILI VISOKE ŠKOLE

Ne znate šta da upišete ili želite da se prebacite na drugi fakultet? Portal Edukacija, pomaže vam pri izboru fakulteta kroz test profesionalne orijentacije. Takođe, posredujemo prilikom prebacivanja sa jednog na drugi fakultet ili visoku školu.

DETALJNIJE

OSTVARI POPUST NA ŠKOLARINU I DO 20%!

Ostvarite popust na školarinu prilikom upisa privatnog fakulteta ili visoke škole i uštedite i do 20%. Sačuvajte vreme i novac, a brigu o upisu prepustite nama. Ustanove sa kojima sarađujemo su najbolje privatne obrazovne ustanove u zemlji!

DETALJNIJE

Fakulteti i univerziteti u Grčkoj

Spisak svih fakulteta i univerziteta u Grčkoj pogledajte OVDE

AAS fakultet

AAS je osnovan 1990. godine sa namerom da pruži vrhunsko teoretsko i praktično obrazovanje u oblastima umetnosti, komunikacije i dizajna.

Ovaj fakultet je u saradnji sa Univerzitetom centralnog Lankastera u Engleskoj i studije se odvijaju po njihovom programu. Diplome se dodeljuju za osnovne i Master studije.

Jedna od prednosti AAS fakulteta je to što je smešten u centru Tesalonikija, pored luke i u blizini umetničkog, kulturnog i poslovnog dela grada. Ima sve prednosti dobro smeštenog fakulteta i istorijski poznatog grada.

Studijski programi:

 • Marketing
 • Animacija
 • Savremena umetnost
 • Grafički dizajn
 • Dizajn enterijera
 • Fotografija
 • Modni dizajn

BCA Poslovni fakultet u Atini

BCA je osnovan 1971. godine kao jedan od prvih fakulteta u Grčkoj koji je ispunio prazninu nastalu u sektorima sa velikom potražnjom poput ekonomije, menadžmenta, turizma i informatike. Ovo je prvi grčki fakultet sa granama u Švajcarskoj i Italiji i prvi koji je uveo studije koje su ispunile uslove tržišta rada.

Savremeno profesionalno i ekonomsko okruženje globalizovanog tržišta zahteva kvalitet i prilagođavanje mnogim izmenama i prilikama koje se pružaju svakodnevno. BCA zadovoljava sve standarde i ispunjava sve ove uslove zahvaljujući jasnom planu rada i dugoročnoj strategiji.

Studijski programi:

 • Trgovina
 • Pomorske studije
 • Poslovna administracija
 • Marketing
 • Digitalne komunikacije
 • Računovodstvo i finansije
 • Hotelijerstvo i turizam

Koliko koštaju studije?

Cene školarina zavise od univerziteta i fakulteta koji želite da upišete. Prosečna cena za studente iz zemalja van EU iznosi oko 1.500 evra godišnje. U cenu su uračunate i knjige. Studenti imaju besplatno zdravstveno osiguranje i smanjene cene za javni prevoz.

Za informacije o stipendijama pogledajte ovde:

Upis na fakultete u Grčkoj - Kako se prijaviti?

Za osnovne studije:

Prijavni formular se dobija od grčkog ministarstva prosvete nakon što predate sve potrebne papire i potvrdu o prethodnom obrazovanju.

Spisak neophodnih dokumenata možete pogledati OVDE, pod 01

Nakon što prikupite sve neophodne papire, potrebno ih je predati lično grčkom ministarstvu prosvete, na sledećoj adresi:

Hellenic Ministry of National Education and Religious Affairs
37 Andrea Papandreou Str.
151 80 – Marousi
Sajt: http://www.ypepth.gr/

Za postdiplomske studije:

Prijave za postdiplomske studije se šalju direktno na odabrani fakultet. Formulari se mogu dobiti na sajtu fakulteta ili se preuzimaju poštom.

Prosek ocena sa osnovnih studija treba da bude bar 7,5 kako biste mogli da konkurišete na postdiplomske studije u Grčkoj.

Rok za prijavu

Ako se prijavljujete za osnovne studije prvi put, prijavu treba da pošaljete krajem jula ili početkom godine iste akademske godine za koju se prijavljujete.

U drugom slučaju, prijave možete poslati dve nedelje pre početka semestra. U Grčkoj, prvi semestar počinje 1. septembra i traje 15 nedelja, a drugi počinje 1. februara i traje do kraja maja.

Pogledajte još